Поръчка на МОН за Wi-Fi зони възмути браншова организация

Проект за изграждане на Wi-Fi зони предизвика брожение в телеком средите у нас
(снимка: CCO Public Domain)

Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) изразява несъгласие с определянето на изпълнители на поръчката на МОН за изграждане на безжични (тип WiFi) зони с цел подпомагане на учебните процеси, става ясно от писмо на организацията до президента, премиера и министъра на образованието.

МОН възложи изпълнението на А1 и БТК, а прогнозната стойност на проекта е 1 625 412 лв. Според асоциацията, решението пренебрегва малките и средните български компании, които са в основата на това България да е в топ класацията за най-бърз интернет в световен мащаб, то е неправилно и дискриминиращо.

„Считаме цената за твърде висока и сме на мнение, че поръчката би могла да бъде изпълнена на много по-ниска стойност и в по-кратки срокове, ако бяха потърсени и други оферти. Националните доставчици, членуващи в асоциацията, присъстват на българския пазар вече 30 години, а когато става дума за отдалечени или специфични райони (като зададените в поръчката), потенциалът ни е изключително голям, защото вече имаме изградена оптична мрежа именно в тези части на съответни градове”, се казва в писмото.

БАБТО е неправителствена организация, обединяваща националните доставчици (с български собственици), осъществяващи дейност като платформени оператори на пазарите за доставка на дребно на телевизия и интернет.

Компаниите в асоциацията осигуряват интернет свързаност на потребители в повече от 350 населени места в цялата страна, като следят постоянно параметрите за трафика на данни във фиксираните мрежи и имат пълна готовност своевременно да оптимизират или да отстранят технически затруднения, ако възникнат такива.

Всички оператори, членуващи в БАБТО, изразяват готовност и желание да се включат в инициативата на МОН, за да се осигури на всички деца равен достъп до дигитално образование. Регионалните телекомуникационни оператори могат да предложат и изградят  технологично решение, покриващо изцяло изискванията на МОН, увериха от асоциацията.

„Разполагаме с ресурс за изграждане на нови мрежи, доказателство за което е и фактът, че трите големи телекома постоянно използват услугите ни като подизпълнители по техни проекти”, заявяват операторите, членуващи в БАБТО.

Сред основните цели на сдружението е да защитава интересите на българския легален малък и среден бизнес. Асоциацията подкрепя всички законодателни инициативи, които са в интерес на развитието на целия пазар и защитават интереса на абонатите.

„Равнопоставеността, прозрачността и ограничаването на нелоялните практики са сред основните ценности, които БАБТО споделя”, се казва още в писмото.

Коментари по темата: „Поръчка на МОН за Wi-Fi зони възмути браншова организация”

добавете коментар...

  1. 123

    След скандала със КриптоАG(часта фирма на ЦРУ,БНД и Швейцарското разузнаване)кво да се очаква, доверието в частни фирми на сектор отбрана и сигурност е изгубено.

  2. :o)

    Покрай covid някои май забравиха какво означава обществена поръчка,
    защо се пуска и кой я печели 🙂

  3. Светла

    несъгласни добре, ама някакви мерки по спирането на поръчката могат ли да бъдат предприети, въпреки че на пеевски никой не смее да се противопостави

  4. Anonymous

    Цpy(а1-карлос длим) печели,
    колоните губят.

Коментар