e-Skills for Jobs 2104: започва нова голяма кампания

В края на миналата година Европейската комисия избра DIGITALEUROPE и EuropeanSchool.net да реализират кампанията e-Skills for Jobs 2014. Тя има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните умения при използването на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), необходими за намирането на работа. Кампанията е в отговор на нарастващото търсене на ИКТ специалисти, които в момента не са достатъчни, въпреки високото ниво на безработица в Европа.

Кампанията е под егидата на Grand Coalition for Digital Jobs на Европейската комисия, това е EU – широко партньорство с множество заинтересовани страни, адресирано до европейските граждани, които да се възползват от потенциала на ИКТ за създаване на заетост.

Основният фокус на кампанията ще бъде да се повиши осведомеността за образование, обучение, работни места, както и други възможности, които са достъпни за хората с електронни умения, които знаят как да използват ефективно информационни технологии.

Промишленост, образователни институции и държавни органи заедно ще осигуряват широка и разнообразна програма от събития и дейности през цялата година, предназначена за хора от всички нива на образование и умения. Кампанията се координира от DIGITALEUROPE и EuropeanSchool.net, които са във връзка със стотици национални и пан-европейски партньори, включително Европейски център на жените в ехнологиите , JA-YE , Телецентър Европа и много от основните партньори от IT индустрията .

Електронните умения са от съществено значение за професионалистите, работещи в малки и средни предприятия, за младите хора и безработните, търсещи активно работа. Те също са от жизнено значение за корпорациите, които се нуждаят от висококвалифицирана работна ръка . Докато Европа се бори с продължителен икономически спад, електронните умения са по-важни от всякога , за да помогнат на икономиката на Европа да стъпи отново на краката си . Хората с високо ниво на електронните умения ще играят централна роля в превръщането на Европа в иновативна и конкурентна среда .

В хода на кампания e-Skills for Jobs 2014 ще се проведат събития в 30 страни от ЕС*. Тя ще информира студенти, безработни, ИКТ професионалисти и малките и средни предприятия за широката гама от възможности, които ИКТ дава за намиране на работа и кариерно развитите. Една от първите основни дейности е Get Online Week, пан-европейско събитие , организирано 24-30 март от Телецентър Европа, който цели да получат нови онлайн потребители и по този начин да подобрят техните дигитални умения. Също така са предвидени две големи събития по време на кампанията, свързана с гръцкото и италианското председателство на ЕС .

Изпълнител на проекта e-Skills for Jobs 2014 за България е БАИТ. Кампанията у нас стартира с церемонията за връчване на Наградите на БАИТ за 2013 г., която се проведе на 29.01.2014 г. под патронажа на Президента Росен Плевнелиев. Гост беше и Джон Хигинс, Генерален Директор на Digital Europe – Асоциацията на дигиталната индустрия в Европа. Той връчи наградата в категория „Бизнес иновативност” / http://bait-awards.bg/Archive/ .  Предвидени се още да се проведат два уебинара с фокус върху студентите и учениците, онлайн игра за родители и деца, две състезания за програмиране с участието на ученици и студенти и заключителна конференция “New skills for new jobs.”

Заинтересовани страни по проекта на местно ниво са СУ „Св. Климент Охридски”, Кариерния център на УНСС, СО чрез дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм”, Националния център за безопасен интернет, Фондация „БГ сайт”, студентската организация BEST, компаниите Майкрософт България, Сентио, и Робопартанс, сайтът Karieri.bg и ICT Media.