Сиела към клиентите: Рискувате с Windows XP

Използването на Windows XP SP3 и Office 2003 след 8 април може да изложи компаниите на сериозни рискове, предупреди Сиела

Използването на Windows XP SP3 и Office 2003 след 8 април може да изложи компаниите на сериозни рискове, предупреди Сиела

Софтуерната и консултантска компания Сиела предупреди клиентите си, че на 8 април Microsoft спира поддръжката на Windows XP Service Pack 3 (SP3) и Office 2003.

След тази дата Microsoft няма да предоставя нова публично достъпна информация за поддръжката на тези продукти, вкл. обновления по сигурността, фиксове по функционалността или поддръжка на технически инциденти.

Използването на Windows XP SP3 и Office 2003 след датата на прекратяване на поддръжката на двата продукта може да изложи компаниите на сериозни рискове, посочва Сиела в кампания по електронната поща и на фирмения си сайт.

Налице са рискове за сигурността, както и рискове от несъвместимост с регулаторни изисквания. Неподдържана среда и такава, оставена без обновления, са уязвими и отворени за много рискове, касаещи сигурността. Това може да доведе до официално призната, от външен или вътрешен одитор, невъзможност за упражняване на контрол, което пък да доведе до прекратяване на сертификации и/или публично признаване на неспособността на организацията да поддържа системите си и клиентската информация, пише Сиела на сайта си.

Освен това компанията изтъква липсата на поддръжка от независими производители на софтуер (ISV) и ОЕМ производители. Препоръчваното от Сиела действие за потребителите на Windows XP и Office 2003 е да преминат към по-висока версия (ъпгрейд) – в частност към модерни компютри с инсталиран Windows 8 Enterprise, Office 2013, Office 365.

Друга възможност е закупуване на договор за специфична поддръжка (Custom Support) през поддръжка тип Premier, за продължаващо използване на неподдържани продукти. Сиела обаче предупреждава, че цената на специфичната поддръжка е значително по-висока от тази на обикновената поддръжка и се увеличава всяка година, поради увеличаващите се разходи за поддръжка на стар продукт.

Коментари по темата: „Сиела към клиентите: Рискувате с Windows XP”

добавете коментар...

  1. Mozo

    Че те и сега хората не ъпдейтват и не са ъпдейтвали. Разчитат на неграмотността на потребителите, като ги плашат с гръмки фрази…

  2. иван

    за сърфиране ,ще си ползвам хр ,аз не съм програмис .филмчета музика и новини .имам го оригинален ,компа ми е стар .дреме ми

  3. (o:

    Емко, Емко …

    “Несъвместимост с регулаторни изисквания” е една от безумните глупости.

    Единствено за Windows може някой да сложи изискване за последни обновявания.

    При всяка отворена OS, като например произволна Linux или BSD дистрибуция, самата OS може и в повечето случаи е изчистена от ненужни библиотеки и услуги, като по този начин сигурността на системата се увеличава в порядъци, а и се печели бързина.

    По усмотрение на администраторите, може да се обновява ядрото и/или конкретни библиотеки. Т.е. може в началото да са инсталирали Slackware през 2004, но през цялото време да са с последното стабилно ядро, и последните стабилни библиотеки, с включени поправки.

    Допълнително, ако компанията разполага с програмисти, те да правят директно кръпки (patches) за критичните бъгове, без да се чака официална поправка, давайки възможност за реакция в часове, не дни и месеци (а, понякога и години).

    А, ако софтуерът е закупен от външна компания, самата външна компания може да предлага аналогичните услуги през канали за обновяване.

  4. Емко

    “Налице са рискове за сигурността, както и рискове от несъвместимост с регулаторни изисквания. Неподдържана среда и такава, оставена без обновления, са уязвими и отворени за много рискове, касаещи сигурността. Това може да доведе до официално призната, от външен или вътрешен одитор, невъзможност за упражняване на контрол, което пък да доведе до прекратяване на сертификации и/или публично признаване на неспособността на организацията да поддържа системите си и клиентската информация”
    ———————————————-
    Какво му е глупавото на това?

  5. Правец

    То АТМ-ите първо писахте, че ще станат опасни, сега и това …

  6. Милен

    От всякъде излизат пълни глупости това е срам за микросфт. Никой не иска да си купи windows 8.

  7. Ivan

    Да бягайте всички купете си осмицата, ама ще трябва и нов мощен компютър да си купите също!

    Какво ще се случи на 8 април? – Просто нищо няма да се случи!

    Хората отдавна си рискуват и ползват модифицирани пиратски версии, а тези тука тръгнали да плашат гаргите.

  8. :)

    Сиела е станала маркетингов агент на M$ ли?

  9. Той

    Страхът продава явно

  10. Пламен

    Колко много глупости в толкова малко думи.

Коментар