MasterCard дава тласък на мобилните NFC плащания

Използването на NFC технологията в смартфони позволява сигурни и лесни безконтактни плащания

Използването на NFC технологията в смартфони позволява сигурни и лесни безконтактни плащания

Картовият оператор MasterCard обяви днес, че ще предложи спецификация за сигурни NFC транзакции. Това ще позволи на потребителите да използват с лекота своите карти на телефони с NFC технология, за да правят безконтактни плащания.

MasterCard ще използва спецификацията HCE (Host Card Emulation) – отворена архитектура, която позволява плащания и други NFC услуги като програми за лоялност, достъп до обществени сгради и транзитни пропуски, доставяни без използване на елемент за сигурност (SE). Спецификацията е разработена заедно с Capital One и Banco Sabadell.

„Използването на HCE осигурява един много привлекателен начин за предоставяне на повече оферти, базирани на NFC технологията”, коментира Джеймс Андерсън, директор „Нови плащания” в MasterCard.

Два пилотни проекта са помогнали на компанията да получи обратна информация за поетата от посока и наученото ще проправи пътя на други пилотни проекти, планирани за 2014 г. с различни финансови институции по света.

Използването на NFC технологията в смартфони позволява сигурни и лесни безконтактни плащания. Те са по-бързи от използването на пари в брой или чакането за ресто.

От 2012 г. насам MasterCard наблюдава увеличение от 180% на броя търговци – от големи вериги и обекти за бързо обслужване до хранителни магазини, бензиностанции, бакалии, аптеки, вендинг машини, паркинги, обществени превози и таксита, които приемат безконтактни плащания.

HCE се поддържа от Android OS KitKat 4.4, който започна да се предлага на пазара през ноември 2013 г. и продължава да разширява своето приложение на популярни смарт устройства. Подходът на MasterCard комбинира софтуер по поръчка на мобилното устройство със сигурна обработка на данните, базирана на „облака”.

В момента има над два милиона търговски локации в 63 държави по света, които приемат безконтактни плащания. MasterCard планира да представи своята HCE спецификация през първата половина на 2014 г.

Коментар