Nokia иска да погълне Juniper Networks

Макар и без телефони, Nokia може да остане много влиятелна компания

Макар и без телефони, Nokia може да остане много влиятелна компания

Ако си мислите, че Nokia е извън играта след сделката с Microsoft, това определено е грешна представа, поне на този етап.

Финландската компания крои амбициозни планове за бъдещето макар и без телефони в портфолиото си. В качеството си на доставчик на телекомуникационно оборудване чрез подразделението Nokia Solutions and Networks (NSN), компанията може да погълне голям играч в сектора на мрежите и да засили още повече позициите си.

Според немското издание Manager Magazin Online, в края на миналата година шефът на NSN Раджив Сури се е срещнал в САЩ с ръководството на Juniper Networks – компания за мрежово оборудване. Двете страни са обсъждали възможността за евентуално сливане между Nokia и американската компания, по-точно за поглъщане на Juniper от Nokia.

Ако сделката се осъществи, Nokia ще интегрира Juniper в подразделението NSN, което ще й позволи да подобри значително телекомуникационния си бизнес в САЩ.

Juniper Networks доставя оборудване на интернет доставчици, корпорации и държавни структури. Пазарната капитализация на компанията възлиза на $14 млрд. В евентуална сделка Nokia ще плати половината от тази сума с парите от Microsoft, а останалата вероятно със заем.

Освен това Juniper разполага с налични $3,1 млрд. Тези пари също могат да се използват за финансиране на сделката, предаде Ройтерс. Засега обаче няма официален коментар по въпроса от нито една от двете компании.

Коментар