Спамърите се възползват от треската за Bitcoin

Всички засечени спам кампании на тема Bitcoin се явяват опити за финансови измами, полза от които извличат само техните организатори

Всички засечени спам кампании на тема Bitcoin се явяват опити за финансови измами, полза от които извличат само техните организатори

Все по-често спамърите използват като примамка в своите съобщения Bitcoin – виртуалната валута, която разтревожи централните банки по целия свят.

Множество спам съобщения с „възможности” за лесно забогатяване чрез търговия с биткойни засече Лаборатория Касперски. Така например, в една от масовите кампании спамърите предлагат достъп до тайните на милионер, който е натрупал състоянието си именно чрез биткойни. Твърди се, че само за един ден милионерът е спечелил 1500 долара.

От получателя на съобщението се иска единствено да остави адреса на електронната си поща на специален уеб портал, след което щял получи отворен достъп до технологията за лесна печалба. Разбира се, целта тук е потребителят да бъде накаран да посети въпросния сайт, който или е зловреден, или събира допълнителна информация, от която да се възползват киберпрестъпниците.

В друг случай спамърите предлагат на получателите на техните писма да участват в лотария за спечелване на биткойни, като последват линк от съобщението, свалят намиращия се на адреса файл и го инсталират на компютъра си. Очевидно, става въпрос за зловреден файл, който краде информация, превръща компютрите в част от ботмрежи или причинява други щети.

Още една уловка, прилагана от спамърите, е предложението за покупка на специална програма за заработване на биткойни – срещу само 7 долара мошениците обещават големи и постоянни доходи. Но това вече е технически невъзможно на обикновен РС, поради ограничените му ресурси. Високото търсене на биткойни налага използване на мейнфрейм машини.

Всички засечени спам кампании на тема Bitcoin се явяват опити за финансови измами, полза от които извличат само техните организатори, коментира Лаборатория Касперски. Ето защо компанията предупреждава потребителите да не обръщат внимание на подобни съобщения за лесно забогатяване, защото ще изложат на риск сигурността на компютрите си или ще предоставят информация за себе си на кибер мошениците.

Коментар