Европа изостава от САЩ и Азия в технологиите

Без високи технологии компаниите от Европа не могат да бъдат жизнеспособни на глобалния пазар

Без високи технологии компаниите от Европа не могат да бъдат жизнеспособни на глобалния пазар

Европа изостава в технологичното развитие от конкурентите САЩ и Азия, сочи нов доклад на консултантската компания AT Kearney.

Само 9 от 100-те най-добри технологични компании в света са базирани в Европа. Изоставането от САЩ и Азия представлява сериозна заплаха за икономиката, алармира изследването, огласено от Файненшъл Таймс.

Европейският бизнес изостава от конкурентите на другите континенти, които бързо прогресират. Същевременно, без високи технологии компаниите от Европа не могат да бъдат жизнеспособни на глобалния пазар.

Към 2025 година на електрониката и вградения софтуер, например, ще се падат до 65% от общата цена на автомобилите. Предвид тази прогноза, на Европа са необходими информационно-комуникационни технологии, за да бъде конкурентна в  автомобилната индустрия, като същото важи и за други индустрии, коментира AT Kearney.

Тази пролет броят на европейските технологични компании в Топ 100 ще намалее от 9 на 8, тъй като Microsoft купи подразделението за телефони на Nokia. Очаква се сделката да приключи до края на март. Nokia ще продължи да работи на пазара, но в по-ограничена сфера на действие и ще отпадне от Топ 100.

Сред основните причини за изоставане на Европа в технологиите AT Kearney посочва недостигът на квалифицирани инженери, фрагментираните пазари и липсата на стратегии. Само 17% от студентите в Европа учат инженерство, математика и компютри, докато в Китай и Тайван този показател е 31%, а в Южна Корея – 29%.

Прогнозите сочат, че само във Великобритания към 2020 година ще има недостиг на 1,25 милиона учени, техници и инженери. Освен това европейските компании инвестират в научни изследвания много по-малко, отколкото азиатските и американските им конкуренти, установява проучването на AT Kearney.

Коментар