Проучване: 11% може да мигрират от XP към Linux

Linux общността се готви да приеме бегълци от лагера на Windows след 8 април, когато Microsoft ще прекрати поддръжката на 12-годишната операционна система Windows XP.

До този момент нямаше данни за това колко потребители на Windows биха мигрирали към Linux. Подобна информация вече е налична от сайта за проучвания на пазарните тенденции Tech Pro Research и тя е доста интересна.

Всеки десети потребител на Windows XP възнамерява да премине към Linux (източник: Tech Pro Research)

Всеки десети потребител на Windows XP може да мине към Linux (източник: Tech Pro Research)

Изследването установява, че повечето потребители на Windows XP биха мигрирали към друга версия на Windows. И докато това звучи напълно логично, то вероятно мнозина ще останат изненадани от факта, че цели 11% от анкетираните XP потребители възнамеряват да преминат към Linux.

11% от всички потребители на Windows XP – корпоративни или не – е голямо число и несъмнено, ако подобен преход се осъществи в очакваните мащаби, делът на Linux при десктоп операционните системи ще нарасне значително в близките години.

Проучванията сочат, че към момента Windows XP работи на близо 30% от персоналните компютри в света. Ако на 11% от тези компютри бъде инсталирана Linux, делът на отворената платформа ще нарасне с 3% при РС-тата.

Коментари по темата: „Проучване: 11% може да мигрират от XP към Linux”

добавете коментар...

  1. Cap-1

    И аз…

  2. the1

    Аз вече мигрирах на Linux 🙂

Коментар