Ранните проекти за „големи данни” са неудачни

Едва сега компаниите разбират, че големите данни трябва да работят за бизнеса

Едва сега компаниите разбират, че големите данни трябва да работят за бизнеса

Много компании, които реализираха проекти за „големи данни” (Big Data) на началния етап на усвояване на технологията, считат внедряванията за неуспешни, установи проучване на консултантската компания Deloitte.

Вероятно компаниите са очаквали, че покупката на необходимите решения автоматично ще им донесе бизнес ползи. Това обаче не се случи и една от причините е трудността в работата с програми с отворен код, твърди изследването, данни от което публикува TheRegister.co.uk.

Компаниите, ангажирани отрано с Big Data проекти, използват неефективно отворения код и не могат да го интегрират грамотно със съществуващите системи. Самите програми функционират нормално, но служителите на компаниите нямат достатъчно умения да работят с тях и да се адаптират към постоянните промени в областта на големите данни, смята Тим Нуджънт, водещ консултант в Deloitte-Австралия.

Добрата новина е, че напоследък ИТ доставчиците значително опростиха процеса на внедряване на технологии за големи данни от рода на Hadoop.

Допълнителни проблеми в Big Data проектите идват от строгостта на законодателството в тази област. Компании, които първи рискуваха да преместят границата на личните данни, се сблъскаха с повишено внимание и натиск от страна на правителствените органи, коментира Нуджънт.

Много компании не се справиха с усвояване на потенциала на Big Data в своите бизнес планове. Тези, които разчитаха да придобият конкурентно предимство за сметка на големите данни, не знаеха, че именно те трябва да търсят и прилагат получените знания, смята експертът.

Едва сега компаниите разбират, че данните трябва да работят за бизнеса. На ранните етапи ставаше дума само за интеграция и консолидация на данните, отбелязва Нуджънт. Всъщност, посочените причини за неудачите с големите данни са присъщи на всеки проект, при който технологията се внедрява заради самата технология.

Коментари по темата: „Ранните проекти за „големи данни” са неудачни”

добавете коментар...

  1. :o)

    по принцип големите данни не работят за бизнеса а за правителствата и техните слухателни агенции…но 🙂 как да го кажат.
    Имаш си ти разработка някъде в “общото” току виж си я намериш патентована от друг…

Коментар