Google Project Tango моделира средата в 3D

Смартфонът Project Tango оценява с висока точност случващото се около него

Смартфонът Project Tango на Google оценява с висока точност случващото се около него

Google повдигна завесата пред поредна иновативна разработка, наречена Project Tango – смартфон, който може да формира 3D образ на окръжаващата го среда.

Днешните „умни” телефони, оборудвани с множество датчици, могат да получават информация за координати, ориентация в пространството и различни други параметри на заобикалящата среда. Но Google счита, че това не е достатъчно…

Новият проект на компанията цели създаване на смартфон, който може да оцени и разбере окръжаващата го среда така, както би го направил човек.

Става въпрос за постоянно формиране на подробни триизмерни карти на пространството и обновяването им в режим на реално време. Подобна технология ще позволи на мобилните устройства точно да оценяват текущата ситуация и действията на техните собственици и мигновено да реагират на всяко изменение.

Google вече е създала прототип на смартфона на базата на специализиран хардуер и софтуер. Устройството има 5-инчов сензорен екран, 4-мегапикселова камера, допълнителна камера за проследяване на движение и датчик за дълбочина. Очаквано, смартфонът работи под управление на операционна система Android.

Google планира да раздаде 200 тестови бройки от смартфона на външни разработчици

Google планира да раздаде 200 тестови бройки от смартфона на външни разработчици

Постъпващата информация се обработва от два процесора за изображения Myriad 1, създадени от компанията Movidius. Те консумират нищожно малко енергия, имат висока производителност и програмируема архитектура.

В сравнение с традиционните процесори, Myriad 1 осигуряват десетократно предимство в скоростта и консумацията. В резултат на това, смартфонът може да изпълнява по над 250 хиляди измервания всяка секунда, твърди разработчикът.

Все още е рано да се говори за комерсиално устройство по проекта Project Tango. Но още през март Google планира да раздаде 200 тестови бройки от смартфона на външни разработчици.

Коментар