Intel NUC – икономичен, тънък и безшумен мини РС

Новият NUC е проектиран за ролята на тънък клиент, цифров киоск и индустриални приложения, така че едва ли ще го видим на консуматорския пазар

Новият NUC е проектиран за ролята на тънък клиент, цифров киоск и индустриални приложения, така че едва ли ще го видим на консуматорския пазар

Мини компютърът Intel NUC постепенно заема разрастваща се пазарна ниша, благодарение на своите неоспорими предимства като компактност и ниска консумация на енергия. Плановете на Intel относно NUC изглежда са сериозни – компанията подготвя нов вариант на мини компютъра, който е изключително тих, тъй като няма вентилатор, става ясно от публикация на FanlessTech. Тънкият Canyon DE3815TYKHE разчита и на нов процесор – това е енергийноефективният Intel Atom E3815.

Intel коригира размерите на NUC, отчитайки наличието на по-малки устройства от компании като Gigabyte, която показа наскоро ултра-компактният, безвентилаторен Brix на база Atom. За разлика от Brix обаче, новият NUC е проектиран по-скоро за ролята на тънък клиент, киоск и за индустриални приложения, така че едва ли ще го видим на консуматорския пазар.

Процесорът Atom E3814, на който стъпва NUC, е част от фамилията E38xx, има едно ядро с тактова честота 1,46GHz, 512 KB L2 кеш и интегрирана графична подсистема с тактова честота 400MHz. Чипът поддържа памет DDR3L 1066 MHz и се отличава с 5W TDP.

Новият Intel NUC включва 4GB вградена флаш памет (eMMC), позволява инсталиране на 2,5-инчови устройства и има портове USB, HDMI, VGA, DisplayPort и Ethernet. Цената на компютъра не се съобщава.

Коментар