Топлофикация-Русе въведе дистанционно отчитане

Системата за дистанционно отчитане към топломерите включва преносим терминал, антена, софтуер за дистанционно събиране на данни и монтирани в топломерите радио модули

Системата за дистанционно отчитане към топломерите включва преносим терминал, антена, софтуер за дистанционно събиране на данни и монтирани в топломерите радио модули

„Топлофикация-Русе” ЕАД въвежда дистанционно отчитане на топломерите  в някои райони на града. Дружеството купи 224 броя ултразвукови топломери за абонатни станции и система за тяхното дистанционно отчитане от Siemens България.

Русе става първият град, който ще отчита дистанционно изразходената топлоенергия. Новите ултразвукови топломери на Siemens са в процес на въвеждане в експлоатация, като 40% от тях вече са монтирани в абонатните станции. Технологията е приложима както за обществени сгради, така и за битови абонати.

Ултразвуковите топломери за абонатни станции са от ново поколение, с вграден радио модул 868 MHz за предаване на данни. Те ще заменят част от настоящите уреди в града, които са в експлоатация повече от десетилетие.

Съвременната технология ще осигури коректност при събиране на данните, пестене на време на служителите на „Топлофикация – Русе” ЕАД, както и избягване на субективните грешки при отчет, посочиха от Semens.

Системата за дистанционно отчитане към топломерите включва преносим терминал, антена и софтуер за дистанционно събиране на данни. Монтираните в топломерите радио модули отговарят на стандарт EN13757 и са съвместими с комуникационен протокол OMS (Open Metering System).

Всички измервателни устройства на различни производители, отговарящи на този протокол, и изпълняват изискването за преносимост на данни между фирмите, т.е. всяка фирма производител на топломери за абонатни станции може да отчита уреди от друг производител.

Коментари по темата: „Топлофикация-Русе въведе дистанционно отчитане”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Във ВиК отчитат дистанционно от повече от 10 години

  2. Христов

    Ивчо, Ивчо … аман от “хейтъри” или ако предпочиташ “злобари”!!!

  3. Ивчо

    Какво му е дистанционното на това? Човек пак трябва да ходи с преносим терминал и антена.

    Как не са се сетили мобилните оператори мошеници да почнат да предлагат на всеки радиатор да се сложи по един мобилен телефон, който да си върти импулсите на оператора и да си праща данните през SMS или мобилен Интернет.

    Точно ще има схема за печелене и за горките мобилни оператори, които изнемогват и се чудят как и откъде да взимат пари.

Коментар