Nokia X се намесва на Android пазара

Смартфоните Nokia X идват с потребителски интерфейс с плочки (live tiles), вдъхновен от гамата Lumia

Смартфоните Nokia X идват с потребителски интерфейс с плочки (live tiles), вдъхновен от гамата Lumia

Nokia обяви дългоочакваното си влизане на пазара за Android устройства. На Световния мобилен конгрес (MWC 2014) в Барселона финландската компания даде старт на новите си устройства от линията Nokia X – смартфони под управление на софтуерна платформа, базирана на Android.

С този ход Nokia всъщност изпълнява една отдавнашна препоръка на анализаторите, а именно – да възприеме Android, ако иска да остане конкурентна на мобилния пазар. В последните години Nokia заложи изключително на Windows Phone и партньорството си с Microsoft, но това силно ограничи пазарното й присъствие.

Nokia XL разполага с 5-инчов дисплей, 2-мегапикселова предна камера за видеоразговори в Skype и 5-мегапикселова основна камера

Nokia XL разполага с 5-инчов дисплей, 2-мегапикселова предна камера за видеоразговори в Skype и 5-мегапикселова основна камера

Макар и да доминира тотално във WP сегмента, Nokia държи малък процент от пазара на смартфони (около 3,2% е делът Windows Phone за миналата година). На критиките защо не е преминала към Android, компанията отговори преди време, че не иска да бъде второстепенен Android играч, визирайки превъзходството на Samsung в сегмента.

Днешното обявление на Nokia X показва, че европейският технологичен гигант е преосмислил отношението си към Android и ще се бори за позиции на него. Изненадващо е донякъде, че влизането на Nokia на Android пазара се случва в момент, когато компанията финализира сделката по продажба на телефонния си бизнес на Microsoft.

Гамата устройства Nokia XL ще се предлага в широко разнообразие от цветове

Гамата устройства Nokia XL ще се предлага в широко разнообразие от цветове

Очевидно обаче ходът е планиран съвместно с Microsoft, тъй като новите X устройства идват с услуги от софтуерния гигант, присъщи на WP смартфоните Lumia. Компанията подчертава, че X платформата ще й позволи да намали цената на своите смартфони.

Първото устройство Nokia X, обявено в Барселона, се отличава с 4-инчов IPS дисплей и 3-мегапикселова камера. Моделът Nokia X+ пък е оптимизиран за мултимедия, вкл. игри, музика, снимки и видео. Двете устройства ще се предлагат в яркозелен, яркочервен, син, жълт, черен и бял цвят.

Третият смартфон от гамата, Nokia XL, разполага с 5-инчов дисплей, 2-мегапикселова предна камера за видеоразговори в Skype и 5-мегапикселова основна камера с автофокус и светкавица. Nokia XL ще е наличен в яркозелено, оранжево, циан, жълто, черно и бяло.

Смартфоните Nokia X идват с потребителски интерфейс с плочки (live tiles), който е вдъхновен от гамата Lumia. Всички устройства разполагат с Fastlane екран за удобен достъп до най-често използваните приложения. Осигурен е също достъп до приложения от Nokia Store и магазини от външни фирми.

Налични са и характерните за Nokia изживявания, вкл. безплатни онлайн и офлайн карти с HERE Maps, навигация „завой по завой” с HERE Drive и Nokia MixRadio за безплатен стрийминг на музика и сваляне на плейлисти. На всички устройства са заредени приложения и игри, разработени от външни компании, вкл. Plants vs. Zombies 2, Viber, Vine и Twitter.

Nokia X идва също с безплатно облачно съхранение в OneDrive на Microsoft. С покупката на смартфон от серията Nokia X потребителите ще получат едномесечен абонамент за Skype Unlimited World за международни разговори към стационарни телефони в над 60 страни и към мобилни телефони в осем страни.

Всички Nokia X устройства стъпват на двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon и поддържат работа с две SIM карти (Dual SIM). Продажбите на Nokia X стартират веднага в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион, Индия, Латинска Америка, Близкия Изток и Африка. Nokia X+ и Nokia XL ще излязат на пазара в началото на второто тримесечие. Цените не се съобщават.

Коментари по темата: „Nokia X се намесва на Android пазара”

добавете коментар...

  1. Валери

    Най добре е производителите да оставят на потребителите сами да си избират и качват, която си искат платформа??? независимо на какви ОС е базирана….затова трябва смартфоните… тегли се от магазина безплатно. Добре е да има възможност за инсталиране на две платформи и няколко ОС…. Сегашното е принуда…..така доникъде няма да стигнете. Крайно време е да пуснете SIM карта, която да важи, и работи с всички мобилни оператори в ЕС, а по натам и….само си пооправете софтуера на….. Картата да има възможности за безкасови плащания и транзакции, и теглене на пари от банкомати чрез смартфони на място без набиране от клавиатурата му…. чака Ви, ама гледайте да е по бързо….

Коментар