ИТ фирма привикана в МВР за задължение от 1,28 лв.

Полицията не трябва да се занимава с подобни неща, а да решава проблемите с битовата престъпност, заяви Милчо Боров

Полицията не трябва да се занимава с подобни неща, а да решава проблемите с битовата престъпност, заяви Милчо Боров

Любопитна история за начина на общуване между държавата и бизнеса разкриха от Софийската търговско-промишлена камара. Става въпрос за отношенията между МВР и ИТ компанията Кантек, доставчик на машини и технологии за документооборот.

Кантек получава писмо от МВР, в което се казва: „Във връзка с проведена инвентаризация на активите и пасивите, бихме желали да потвърдите нашето вземане по Ваши разчети за 1,28 лв. от 2010 г.”. Писмото е надлежно подписано от гл.счетоводител и от началник. Има и печат.

В своя отговор управителят на фирмата Милчо Боров посочва, че дълго време се е въздържал да коментира ефективността на МВР, но сега е принуден да го направи, защото от полицията са поискали представител на фирмата да получи писмото, т.е. да отиде лично в Пето РУ на МВР. По груби сметки, създаването и трансферът на самия документ струват 5-6 лева, посочиха от Кантек.

Тази меко казано странна форма на контакт и кореспонденция е по повод 1,28 лв. за приключване на дейността на полицейския СОТ. Ако подминем факта, че става дума за 1,28 лв., то няма как да не попитаме защо полицията не използва интернет, за да изпрати въпросното писмо до Кантек по мейла, коментира председателят на Софийската камара – Георги Чернев.

По-рано Кантек е имала подобен случай за лихва в размер на 5 стотинки, съобщи в телефонен разговор Милчо Боров. Полицията не трябва да се занимава с тези неща, а да решава проблемите с битовата престъпност, за което й плащат данъкоплатците, заяви той. „Как бизнесът да е с висока ефективност, когато се занимава с толкова дребни, но времеемки неща?”, попита риторично мениджърът.

„Бюджетът на полицията е явно голям, а и времето не е пари за тях. Новият министър трябва да започне някакви промени в МВР в посока на по-ефективна комуникация с бизнеса и гражданите”, коментира Чернев.

В противен случай борбата с битовата престъпност е и ще си остане едно пожелание, защото „ограниченият” ресурс на МВР е впрегнат в ограничени вътрешни правила и е неефективен, допълни той.

Случаят с Кантек дава поредния повод за сериозен размисъл по темата за електронното правителство. През годините бяха похарчени немалко бюджетни средства по различни проекти, претендиращи за електронно правителство, но резултат очевидно няма, след като държавата продължава да общува с бизнеса по допотопен начин.

Коментари по темата: „ИТ фирма привикана в МВР за задължение от 1,28 лв.”

добавете коментар...

  1. emiiiiiiii

    Така се случва като всичките сериозни престъпления са се свършили хората започват вече и дребните. Хвала на тия политици и политика за приоритети на престъпленията!!!!

  2. Hristov

    МВР не използват Интернет от съображение за сигурност и не разполагат с такъв на работните си места. Проверете сами…

  3. L Toshev

    Че МВР дори няма емейл на които да им пише човек. Има примерно 1-2 емейла за цялото ведомство на страницата им. Това е смешно!

    Определно трябва да хвърчат глави и да са по ефективни!

Коментар