Изненадващо Япония изостава в цифровизацията

Япония е едва 23-та в класацията на най-конкурентоспособните държави в цифровата среда
(снимка: CC0 Public Domain)

Считаната за технологичен лидер Япония странно се е вкопчила в някои бизнес традиции, които демонстрират уязвимостта на нейната икономика в условията на пандемия и социална изолация, сочи анализ на Блумбърг.

Факт е, че документооборотът в Япония в много случаи предполага не само наличието на хартиен носител, но и специален печат, поставен лично от потребителя. Така отдалечената работа забави много транзакции, тъй като без отпечатване върху хартиен документ те не могат да бъдат обработени правилно.

Япония, третата по големина икономика в света, е едва на 23-о място от общо 63 участници в класацията на най-конкурентоспособните държави в цифровата среда, изготвяна от IMD World. Освен това в Япония процесите на обмен на информация между различни правителствени служби са слабо автоматизирани.

Местните икономисти изчисляват, че Япония може да е с 20 години по-изостанала от другите страни в управленските технологии. Като се има предвид, че кризи като настоящата, ще връхлитат световната икономика веднъж на десет години, японските власти очевидно трябва да ускорят цифровизацията на документооборота.

Правителството вече е взело решение за финансиране на цифровизацията на проблемната инфраструктура, но размерът на средствата, отпуснати за настоящата година, все още не е известен.

Коментари по темата: „Изненадващо Япония изостава в цифровизацията”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Япония може да е с 20 години по-изостанала от другите страни в управленските технологии.

  2. ха

    Фофу, то под цифровизация не разбират цифрова техника, а по-скоро интернет интеграция в дейността. Иначе “Япония премина изцяло към цифрова телевизия” още през 2011 година.

    По-скоро си мисля, че не че не могат да се пренастроят, а не искат да си рискуват икономиката прилагайки цифровизация. Нека да припомним, че голяма успешна хакерска атака беше приложена на Sony преди време. Как така американските ИТ гиганти не пострадаха по подобен начин в последните 15-на години? Ами защото както се казва те знаят и кътните зъби на сотуера, който търкалят и знаят как да са напълно защитени. Явно при японците това не е така и затова хората са предпазливи…

  3. Фофу

    Японците хвърлиха толкова енергия и усилия през 70-те до 20ХХ год на миналият век в аналоговата техника – аудио и тв, че сега не могат да превключат и да се пренасочат.

  4. Anonymous

    процесите на обмен на информация между различни правителствени служби са слабо автоматизирани.

  5. Anonymous

    Министъра(69г) им на кибер-сигурноста никога не е ползвал PC.

  6. Anonymous

    документооборотът в Япония в много случаи предполага не само наличието на хартиен носител, но и специален печат, поставен лично от потребителя.

Коментар