MWC 2014: LED осветление и мобилна мрежа в стълбовете

Philips ще предлага на градовете LED улично осветление, в което може да бъде инсталирано мобилно телекомуникационно оборудване от Ericsson

Philips ще предлага на градовете LED улично осветление, в което може да бъде инсталирано мобилно телекомуникационно оборудване от Ericsson (снимка: Ericsson)

Ericsson и Philips обявиха иновативен модел за нов тип свързано LED улично осветление по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2014). Партньорството между двете компании решава два основни проблема, пред които са изправени градовете днес: осигуряване на по-ефективна мобилна мрежа за гражданите в гъстонаселените райони и енергийно-ефективно обществено улично осветление.

Двете компании комбинират мобилната свързаност и LED осветлението в градски модел „осветлението като услуга”. Чрез този модел градските власти могат да предоставят на мрежовите оператори място в самите стълбове на уличното осветление за изграждане на мобилна широколентова инфраструктура.

Philips ще предлага на градовете LED улично осветление, в което може да бъде инсталирано мобилно телекомуникационно оборудване от Ericsson. Мобилните оператори, изграждащи своята широколентова инфраструктура с Ericsson, ще могат да наемат място в стълбовете.

По този начин, операторите ще подобрят покритието и оперативния капацитет на мрежите си, което ще доведе до подобрени широколентови услуги за гражданите. Моделът също така ускорява времето за възвръщаемост на инвестициите в инфраструктурата на града, като редуцира първоначалните разходи за инсталиране и управление на системите и респективно тежестта върху бюджетите на градовете.

Уличното LED осветление на Philips може да спести от 50 до 70% от енергията и дори 80%, когато се комбинира с умни методи на управление – това потвърждава проучване на The Climate Group в 12 от най-големите градове в света. Проучването показа също, че гражданите предпочитат бялата светлина на LED осветлението, даваща чувство за безопасност и по-добра видимост, в сравнение с оранжевия блясък на традиционните натриеви системи с високо налягане.

Новите свързани улични осветителни стълбове, проектирани да поберат пакета от малки клетъчни продукти на Ericsson, помагат на операторите да открият най-добрата позиция за съоръженията си. Те също така ще помогнат за разпространението на мобилната широколентова технология извън традиционните места.

Коментари по темата: „MWC 2014: LED осветление и мобилна мрежа в стълбовете”

добавете коментар...

  1. Spots

    Здравейте! Използвам лед осветление в дома ми от няколко години и вече дори се учудвам, когато чуя, че общини, държавни институции или корпорации, например, все още не са приложили този вид технология за нуждите си. Макар и в краткосрочен план лед светлините да не изглеждат като най-икономичното решение, то в дългосрочен план те със сигурност са. Надявам се повече хора се замислят и за планетата, на която живеем!

  2. Иван Бойчев

    Не случайно Ericsson и Philips са се насочили натам – това е иновативна технология, която тепърва се налага на пазара и има огромни преимущества пред всички останали видове улично осветление като икономичност, дълготрайност и възможности за управление, което в крайна сметка пести доста пари на данъкоплатеца. Преди няколко месеца писах статия точно на тази тема в моя блог давайки примери с няколко града, които преминаха изцяло на улично LED осветление – “http://ledspotbg.blogspot.com/2013/12/ulichno-led-osvetlenie.html”

Коментар