Microsoft може да спре хибридите Windows-Android

Windows 9 се очаква да стане първата система на Microsoft с поддръжка на Android приложения

Microsoft иска да осигури „нейтив” поддръжка на Android приложенията в среда на Windows

Напоследък на пазара си пробиват път хибридни устройства, работещи с две операционни системи – Windows и Android. Техните доставчици се опитват да дадат на потребителите възможност да ползват приложения за двете най-популярни платформи.

Изглежда обаче Microsoft не гледа с добро око на подобна тенденция. Компанията може да се опита да спре навлизането на Windows-Android хибриди, тъй като не иска да вижда как на Windows устройствата работи конкурентна операционна система.

Според неназован източник на CNET, тайванският производител Asus ще бъде принуден да спре разработката на Transformer Book Duet TD300. Моделът бе лансиран съвместно с Intel като устройство, което предлага едновременно най-доброто от Android и Windows. Хибридът е проектиран да работи с Windows 8.1 и Android 4.2.2, има 13,3-инчов Full HD екран и процесор Intel Core i7, допълнен от 4GB RAM и 128GB SSD.

Междувременно, Microsoft обяви, че планира някои подобрения в Windows, вкл. изпълнение на Android приложения на традиционен РС така, както се изпълняват Metro приложенията. Очаква се подобна поддръжка да се появи в Windows 9 през 2015 г.

Достъпът до Android приложения от Windows може да се окаже голяма стъпка напред за Microsoft. В същото време обаче Mictrosoft е изправена пред заплахата на хромбуците (мобилни компютри под управление на Chrome OS от Google), които бързо набират популярност и може да провалят плановете на Редмънт за увеличаване на пазарния дял на модерната й операционна система Windows 8/8.1.

Пускането на Android приложения на Windows вече е възможно, благодарение на технологията BlueStacks. По-рано тази седмица AMD обяви партньорство с BlueStacks, което позволява на производителите да създават хибридни AMD-базирани РС с две операционни системи – Windows и Android.

Microsoft, от своя страна, иска да направи подобна характеристика присъща на Windows, с тясна интеграция на двете платформи и възможност за даунлоуд, инсталиране и изпълнение на Android приложения от един общ онлайн каталог.

Windows 9 се очаква да стане първата система на Microsoft с поддръжка на Android приложения. Най-вероятно версия 9 ще излезе през първата половина на 2015-та – една година след Windows 8.1 Update 1.

Коментар