Windows 8 води по уязвимости сред платформите на Microsoft

Уязвимостите в Windows са се удвоили през миналата година, като начело по този показател е новата версия 8, твърди изследване на Secunia. Експертите по сигурност са открили общо над 350 уязвимости в Windows XP, Windows 7 и Windows 8 през 2013 г. Въпреки подобренията, направени от Microsoft, на практика уязвимостите са се удвоили спрямо 2012 г.

1261 дупки в сигурността са открити в Windows 8, приложенията на Microsoft и в тези от трети страни през 2013 г. (източник: Secunia)

1261 дупки в сигурността са открити в Windows 8, приложенията на Microsoft и тези от външни разработчици през 2013 г. (източник: Secunia)

В Windows 7 са открити 102 уязвимости, докато през предходната година броят им беше 50. При Windows XP се наблюдава ръст на дупките в сигурността от 49 на 99. Windows 8 обаче държи първенството с най-много уязвимости сред актуалните платформи на Microsoft – броят им е 156 през миналата година.

И все пак, не самата платформа е толкова виновна, колкото интеграцията на Adobe Flash Player и Internet Explorer в нея, които са основните причинители на проблеми с модерната система. IE 10, който е браузърът по подразбиране в Windows 8, идва с вградена поддръжка на Flash Player, което означава, че Microsoft трябва да работи тясно с Adobe и да пуска обновления на сигурността за браузъра, когато бъде открита дупка в него.

В общата статистика, която обхваща операционната система, приложенията на Microsoft и приложенията от т.нар. трети страни, отново лидер е платформата Windows 8 с открити 1261 дупки в сигурността.

Добрата новина е, че Microsoft е успяла да се справи с повечето проблеми, преди да бъдат експлоатирани от хакерите. Много малък брой потребители са атакувани преди Microsoft да пусне кръпки за уязвимостите, а Windows 8 продължава да се счита за най-сигурната платформа на компанията.

Коментар