Служителите над 55 години са най-ангажирани

Ангажираността на служителите варира при различните поколения, сочи проучване на Aon Hewitt

Всяко поколение има своите специфики на пазара на труда, сочи проучване на Aon Hewitt

Ангажираността и удовлетвореността на служителите, родени в годините между 1979 и 1997 (т.нар. поколение Y), се управляват най-трудно, сочи международно проучване на Aon Hewitt, огласено днес. Представителите на Y поколението са израснали в години на финансов бум, свикнали са да получават моментално признание и възнаграждение. Добри са в извършването на няколко задачи едновременно и имат добре изразени технически способности. За това поколение определящи и най-важни са фактори като кариерни възможности, комуникация, репутация на компанията, заплащане и работни процеси.

Най-ангажирани не само в България, но и в страните от Централна и Източна Европа са служителите над 55-годишна възраст или т.нар. поколение на бейби-бумърите (1946–1964). Класацията по ангажираност се води от българските и румънските служители в тази възрастова група.

Най-ангажирани не само в България, но и в страните от Централна и Източна Европа са служителите над 55-годишна възраст

Най-ангажирани не само в България, но и в страните от Централна и Източна Европа са служителите над 55-годишна възраст

Като основни фактори за удовлетвореност поколението на над 55-годишните посочва кариерните възможности, комуникацията, управлението на представянето, репутацията на компанията, но и признанието, което получават за труда си. Представителите на това поколение са в най-голяма степен „отборни играчи”, докато наследниците им от поколението X (1965–1978) основно разчитат на себе си.

При работодателите в България средното ниво на ангажираност е 54%, като при най-добрите достига до 84%. Според методологията на Aon Hewitt, компаниите се разпределят в няколко зони:

Деструктивна зона: При компаниите, които се намират в нея, ниското ниво на ангажираност значително затруднява постигането на бизнес целите. В тези компании си струва да се преосмислят практиките за управление на човешките ресурси (ЧР).

Неутрална зона: Компаниите постигат добри бизнес резултати, които биха могли да се увеличат с по-фина настройка на практиките при управление на ЧР.

Зона на успеха: Ангажираността на служителите безспорно определя бизнес резултатите и успеха. Препоръчително е компаниите да се фокусират върху поддържане на настоящите постижения, съветват експертите на Aon Hewitt.

Коментари по темата: „Служителите над 55 години са най-ангажирани”

добавете коментар...

  1. gen B.

    Абсолютно невярно!
    Ето как е правилното:
    Поколение Х от 1963 до 1983
    Поколение У от 1983 до 2003
    Поколение Z след2003

  2. Потребител

    СЪВЕТ, препоръка или пожелание към медиаторите:
    – Информирайте и посочвайте ОРГИНАЛНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ
    на всички подобни като тази публикация и други подобни
    на това проучвания.

    ( Пояснение:
    Повечето посетители на сайтовете за техн. новини и новости, като вашият например,
    владеят в необходимата “работна” степен писмения английски език. )

Коментар