Проект обединява Android смартфони в суперкомпютър

Android смартфонът трябва да е включен към захранване и към мрежа Wi-Fi, за да участва в разпределените изчисления

Android смартфонът трябва да е включен към захранване и към мрежа Wi-Fi, за да участва в разпределените изчисления

Тайванската компания HTC стартира проект Power to Give, в рамките на който потребителите на Android смартфони могат да се включат в глобални програми за доброволчески разпределени изчисления. Твърди се, че общата производителност на 1 милион смартфона HTC One достига 1 петафлоп.

За присъединяване към Android-базирания суперкомпютър е достатъчно потребителят да свали и инсталира приложение Power to Give, в резултат на което изчислителната мощ на устройството минава в разпореждане на HTC. Разбира се, Android смартфонът трябва да е включен към захранване и към мрежа Wi-Fi, за да участва в разпределените изчисления.

HTC, от своя страна, предоставя изчислителните ресурси на центрове за данни. Компанията твърди, че производителността на един милион смартфона HTC One достига 1 петафлоп, или 1015 операции с плаваща запетая в секунда. За сравнение, рекордьорът при суперкомпютрите Tianhe-2 има реална производителност 33,86 петафлопа, а пиковата достига 54,9 петафлопа.

Приложението Power to Give е достъпно за сваляне от онлайн каталога Google Play. Само за три дни то бе свалено от близо 10 000 потребители на HTC. Първоначално в проекта могат да се включат притежателите на смартфони HTC One, HTC Butterfly и HTC Butterfly S, а на по-късен етап ще бъде осигурена възможност и за потребителите на други Android устройства.

Участниците в проекта Power to Give имат избор в коя от глобалните доброволчески програми да участват. В частност, това са програми като SIMAP@home, Einstein@Home, SETI@home и др. Проектът е разработен в партньорство с Дейвид Андерсон, доктор от Университета Бъркли, който е известен като създател на отворената платформа за разпределени изчисления BOINC.

Коментари по темата: „Проект обединява Android смартфони в суперкомпютър”

добавете коментар...

  1. Ангел Стоянов

    Вече ще има полза от закупуването на 4 ядрените и двуядрините смартфони

  2. Ангел Цтоянов

    Вече ще има полза от закупуването на 4 ядрените и двуядрините смартфони

Коментар