Nokia ще продаде 16 млн. Android смартфона тази година

Онлайн търговците в Европа вече приемат поръчки за „андроидите” на Nokia

Големи онлайн търговци в Европа вече приемат поръчки за ценово достъпните „андроиди” на Nokia

Nokia вече приема поръчки за новите си Android смартфони, а анализаторите се заеха да прогнозират колко от тези устройства може да продаде компанията до края на годината.

Моделите Nokia X, Nokia X+ и Nokia XL, обявени на MWC 2014 в Барселона, са насочени основно към развиващите се страни, но ще са достъпни на практика по целия свят.

Според Strategy Analytics, през текущата година Nokia може да продаде около 16 млн. Android устройства, става ясно от резюмето към платен доклад за клиенти на анализаторската компания.

Подобна прогноза означава, че финландската компания ще реализира средно по 4 милиона Android смартфона на тримесечие, което е около 40-50% от обема на продажбите на смартфони под управление на Windows Phone.

В момента Nokia контролира над 90% от пазара на WP смартфони. Възможно е обаче позициите на компанията в този сегмент да отслабнат, в резултат на предлагането на собствени по-евтини Android устройства.

Nokia X има 4-инчов IPS екран с резолюция 840х480 пиксела, двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon, допълнен с 512 MB RAM и 4 GB сторидж, 3-мегапикселова камера и батерия с капацитет 1500 мАч. Nokia X+ има повече оперативна памет – 768 MB, колкото и Nokia XL, който обаче предлага 5-инчов екран 800×400 пиксела и две камери – основна 5 MP и предна 2 MP.

Коментар