Франция ще реже заплатите на топ мениджърите

Анализатори се опасяват, че Оланд ще пропъди зад граница най-способните мениджъри

Анализатори се опасяват, че Оланд ще пропъди зад граница най-способните мениджъри

Френското правителство възнамерява да намали с цели 30% заплатите на шефовете на компании с държавно участие, каквито са например гигантите Renault и Air France-KLM.

Представители на властта вече преговорят за намаления на заплатите с ръководствата на големите концерни, предаде Le Figaro. Анализатори обаче се опасяват, че подобна мярка ще пропъди зад граница най-способните мениджъри.

И в момента Франция изостава от други развити икономики като САЩ и Канада по заплащане на мениджърите. Страната се намира на седмо място в света по този показател.

Правителството на Франсоа Оланд обаче смята, че има сериозни основания да намали заплатите на топ шефовете. Renault, в която държавата притежава 15% дял, от няколко години изпитва трудности на европейския пазар, но това не се отразява на приходите на нейния мениджър – през 2012 година той е получил 13,4 милиона евро, като отстъпва само на шефа на софтуерната компания Dassault Systemes, който е с 14,9 млн. евро.

Орязването на заплатите на топ мениджърите беше едно от основните обещания в предизборната програма на Оланд. Когото през май 2012 г. встъпи в длъжност, той даде пример и съкрати собствената си заплата от 20 000 евро на месец (колкото получаваше Никола Саркози) на 13 764 евро.

Коментар