Мег Уитман е очарована от хромбуците

Хромбуците получиха много по-широко разпространение, отколкото предполагах, заяви Мег Уитман

Хромбуците получиха много по-широко разпространение, отколкото предполагах, заяви Мег Уитман на конференция в Сан Франциско

Хромбуците успяха да впечатлят главния изпълнителен директор на HP. На технологична конференция в Сан Франциско Мег Уитман призна, че е очарована от привлекателността на хромбуците за крайния потребител.

Хромбуците са сравнително евтини мобилни компютри, които работят под управление на операционна система Chrome OS на Google, откъдето идва и името им.

Тези устройства стъпват на облачен модел – основните програми не се инсталират на локалния диск, а са достъпни като уеб услуги. Данните се съхраняват на сървърите на Google.

Хромбуците са впечатлили HP със сферите си на приложение. Те се използват не само в образованието, но и от малкия бизнес, заяви Мег Уитман, цитирана от CNET.

HP предлага два хромбука - Chromebook 11 и Chromebook 14 с цени съответно $279 и $299

HP предлага два хромбука – Chromebook 11 и Chromebook 14 с цени съответно $279 и $299

„Тези устройства получиха много по-широко разпространение, отколкото предполагах и можехме да очакваме. Моделът на Chromebook има реално бъдеще в сегмента на малкия и среден бизнес и дори сред големите корпоративни клиенти”, смята г-жа Уитман.

В момента HP предлага две подобни устройства – Chromebook 11 и Chromebook 14 с цени съответно $279 и $299. Очаква се компанията да продължи да развива сегмента, особено след ласкавите оценки за хромбуците, дадени от нейния CEO.

По данни на анализаторската компания NPD Group, през миналата година хромбуците са заели 21% от продажбите на лаптопи в САЩ и 8% от всички персонални компютри и таблети, доставени през комерсиалните канали на американския пазар.

Коментар