Проектът OLPC се провали, спира дейност

Проектът OLPC стартира с голям ентусиазъм, но в крайна сметка завърши с провал

Проектът OLPC стартира с голям ентусиазъм, но в крайна сметка завърши с провал

Проектът „Лаптоп за всяко дете” (OLPC) приключва, съобщиха официално неговите инициатори. Стартирал през 2006 г., OLPC трябваше да осигури на децата в развиващите се страни достъпни лаптопи за образование.

Осем години по-късно обаче бостънската организация е напълно изчезнала, офисите са затворени, персоналът и консултантите ги няма. Един от основните проблеми, довели до решението за прекратяване на проекта, е липсата на поддръжка и резервни части за лаптопите XO-1.

„Нека бъдем честни със себе си. Голямото вълнение, енергия и ентусиазъм, който ни събра, са си отишли. OLPC е мъртъв”, е лаконичният коментар от централата в Бостън.

Неясно защо обаче по-рано тази година, на CES 2014 през януари, OLPC представи серия от нови продукти, вкл. лаптоп XO-4, произведен от Marvell. Компютърът може да се комбинира с различни аксесоари като телескоп или микроскоп, както и с док станция, която се свързва директно с USB порта.

Макар че OLPC Бостън вече и извън играта, подразделението в Маями все още е активно и поддържа вече задвижените проекти в Уругвай, Перу и Руанда.

Коментари по темата: „Проектът OLPC се провали, спира дейност”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Ами ще се провали, като не искате да пишете новини от него.
    Само дето доколкото разбирам не се е провалил.
    С тази статия току веж се повишили интереса към “One Laptop per Child” проекта.

Коментар