OLPC се връща в играта с детски хромбук?

Хромбуците дават повторен шанс на инициативата „Лаптоп за всяко дете”

Хромбуците дават повторен шанс на инициативата „Лаптоп за всяко дете”

Неотдавна организацията OLPC („Лаптоп за всяко дете”) обяви, че прекратява проекта си за доставка на евтини компютри за образованието в развиващите се страни. Изглежда обаче това решение не е окончателно.

Тайванската компания Quanta Computers, основен партньор на OLPC в производството на компютрите XO, подготвя хромбук – мобилен РС под управление на гугълската Chrome OS. Предполага се, че компютърът се прави по поръчка именно на OLPC, което означава, че организацията на Николас Негропонте се завръща в играта.

Хромбуци от Quanta вече предлагат компании като Dell, HP, Compaq и Toshiba, а други големи клиенти на тайванския производител заявиха, че нямат интерес към Chrome OS компютрите. Така OLPC се оказва вероятният партньор на Quanta, поръчал новия хромбук.

OLPC стартира дейност през 2006 година с идеята да помогне на образованието в развиващите се страни, като предложи 100-доларови компютри за учениците. След 8 години активност, без да постигне целта си за ултраевтин лаптоп, бостънската организация заяви, че прекратява дейност.

Един от най-сериозните проблеми на OLPC бе липсата на резервни части за нейния флагмански продукт – лаптопа XO-1. Остава обаче надеждата OLPC ще възобнови дейността си, благодарение на хромбуците.

Коментар