В България се хостват 9% от новите домейн разширения

За нас е важно да създадем ИТ среда, която ще привлича все повече чужди капитали в България, заяви Юлиян Бориславов, управител на ICN.Bg

„За нас е важно да създадем ИТ среда, която ще привлича все повече чужди капитали в България”, заяви Юлиян Бориславов, управител на ICN.Bg

България стана една от 12-те точки в света, които поддържат технически новите gTLD домейни. Хостинг доставчикът ICN.Bg успя да покрие стриктните изисквания, обявени от световният регулатор на домейн имена ICANN за нововъведените домейн разширения.

През 2013 г. в интернет пространството навлязоха първите нови домейн разширения .bike, .guru, .singles, .international, .sexy и др., както и домейн имената на кирилица .онлайн и .сайт. Очаква се до края на процеса на одобряването на нови домейн имена да излязат общо около 1400 такива.

До този момент 150 от тях са вече одобрени, като около 10% от новоизлезлите домейни вече се хостват в България. От хостинг компанията ICN.Bg, поддържаща сложната инфраструктура, обявиха, че в момента са в процес на присъединяване на още 6 нови домейн разширения.

Сред останалите 11 компании, изпълнили изискванията на ICANN за новите домей имена, са ИТ гиганти като VeriSign, Afilias, Key-Systems и Google, подчертаха от ICN.Bg. Компаниите в този списък отговарят на строги критерии за техническа сървърна обезпеченост – високо ниво на сигурност, гарантирана свързаност, бързина на системен отговор, ниска „латенция” на мрежата, задължителен втори център за възстановяване от бедствия и алтернативно бекъп оборудване.

Според данни на Pando Networks, България се нарежда на 3-то място в света по скорост на интернет връзката, веднага след Южна Корея и Румъния, а с хостването на новите домейн имена страната ни дава сериозна заявка за технологичен лидер в Източна Европа.

„Доказваме, че България е място, на което големи международни компании могат да се доверяват като привлекателна дестинация за инвестиции. За нас е важно да създадем ИТ среда, която ще привлича все повече чужди капитали именно тук в България. Това ще отвори множество врати пред младите и амбициозни специалисти и бизнеса”, коментира управителят на ICN.Bg – Юлиян Бориславов.

На този етап в България се хостват 9% от вече одобрените домейн разширения, като всеки от новоизлезлите домейни ще бъде разположен в една от 12-те одобрени от ICANN технологично подсигурени точки. Това означава, че България има голям шанс да стане възлова дестинация за инфраструктурно обезпечаване на новите домейн имена и да се нареди до страни като Германия, Китай и САЩ.

Коментар