Nokia може да стане патентен трол

Nokia може да вдигне таксите за нейните патенти, след като приключи сделката с Microsoft

Nokia може да вдигне таксите за нейните патенти, след като приключи сделката с Microsoft

Много скоро мобилното подразделение на Nokia ще се влее в Microsoft и това сериозно притеснява някои корейски производители.

В петиция, внесена в Комисията за честна търговия (FTC), Корейската асоциация по електроника (KEA) твърди, че поглъщането на Nokia от Microsoft ще превърне финландската компания в патентен трол.

Подобно твърдение има просто обяснение. Nokia, някога най-големият производител на мобилни телефони, може да започне да вдига таксите за нейните патенти, след като завърши придобиването от Microsoft. Това ще засегне производителите в Корея и други страни.

Като част от споразумението за поглъщане, Nokia ще запази собствеността върху патентите си в продължение на десет години, въпреки че на практика повече няма да бъде производител на мобилни телефони. Именно това тревожи сериозно производителите в Южна Корея.

Nokia държи голямо портфолио от патенти, в частност – за мобилни устройства, като те вече бяха използвани в съдебни битки с Apple и Samsung. В момента Nokia не упражнява патентните си права, благодарение на редица крослицензионни споразумения със Samsung и други производители на телефони.

Но когато Microisoft стане собственик на мобилния бизнес на Nokia, нещата ще се променят. Тогава Nokia, вече не като производител на мобилни телефони, ще може да започне патентни дела или да поиска толкова високи такси, колкото си пожелае, коментира представител на KEA пред businesskorea.co.kr.

Нещо повече, Microsoft също би могла да се възползва от новата ситуация, държейки Samsung и Apple в шах чрез Nokia, докато в също време разширява своя бизнес със смартфони, опасяват се корейците.

Сделката между Microsoft и Nokia вече е одобрена от регулаторите в САЩ и Европа, но все още очаква зелена светлина на останалите пазари по света. Нещата се придвижват бавно в Китай, където съществуват опасения, подобни на тези в Южна Корея. FTC в момента разследва сделката и възможните последствия от нея.

Коментар