Хакерският списък за Windows XP набъбва

Хакерите вече подготвят списъци с уязвимости в Windows XP, предупреди Help AG

Хакерите вече подготвят списъци с уязвимости в Windows XP

Макар и вече на 13 години, операционната система Windows XP е доста актуална напоследък. Microsoft планира да прекрати поддръжката й на 8 април и настоятелно приканва потребителите да преминат към Windows 8.1.

Други компании също се стремят да извлекат ползи, предлагайки услуги за сигурност или миграция към нова ОС. Подотвят се и хакерите, които ще могат необезпокоявани да атакуват Windows XP, след като Microsoft престане да пуска кръпки за уязвимостите.

Help AG, компания за сигурност от Близкия изток, алармира, че без обновления на сигурността, Windows XP ще стане много лесна плячка на хакерите, тъй като тази ОС се ползва със специалното им внимание. Нещо повече, твърди се, че хакерите вече подготвят списъци с уязвимости в Windows XP, което е сериозна причина за ъпгрейд възможно най-скоро.

Без кръпки, списъкът с уязвимости само ще нараства и оставането на Windows XP е ужасно решение от гледна точка на сигурността, коментира Николай Солин, директор на технологичните услуги в Help AG, пред CIOL. По неговите думи, потребителите на XP трябва да разберат, че след края на поддръжката ще отпадне официалният канал за затваряне на уязвимости.

Солинг предупреждава, че повечето антивирусни доставчици ще престанат да пускат ъпдейти на вирусните дефиниции за Windows XP. По-рано водещите компании в сектора на ИТ сигурността декларираха, че ще продължат поддръжката на Windows XP и след 8 април. Новите разработки на антивирусни технологии обаче напълно ще игнорират Windows XP, твърди Солинг.

Мисията на Microsoft да убие Windows XP засега изглежда невъзможна. Остарялата операционна система все още работи на 29% от десктоп компютрите в света, а много потребители въобще не възнамеряват да обновят платформата си. Една от причините е, че преходът към Windows 8.1 изисква смяна на хардуера, което прави ъпгрейдът скъп, особено на корпоративно ниво, където трябва да се обновят десетки хиляди РС. За много други потребители Windows XP е най-доброто решение.

Коментари по темата: „Хакерският списък за Windows XP набъбва”

добавете коментар...

  1. Saevar

    Драгомир , препоръчвам ти Slax идеален е за флашка само 350 МБ работи отлично и много бързо, “http://www.slax.org/”

  2. Драгомир

    Почна да ми писва с това досадно натрапване! Сменете си Windows XP и то с какво – с още по-лош Windows. Поне да предлагаха Windows 7, ама не. Глупаци!!!

    Иначе като стана дума за Linux, то кажете добра Linux дистрибуция, която е с KDE и да може да се зарежда от 4GB флашка. Аз ползвам едно Ubuntu (инсталирах си го на флашка), ама още от едно време като беше с KDE. Доста неща правя на него, но сърфиране на мутиралите съвременни сайтове – не го вече може. Много неща вече не се отварят както трябва.

  3. Saevar

    по-добре с Linux Mint ….Ebanto … как да кажа …. отдавна не е това което би трябвало да бъде … 🙂

  4. потребител

    От Следващия месец сменям моя личен XP с Ubuntu Linux. Ще върви отлично на компютъра ми, макар самата машина да се води старичка.

  5. Безделник

    Аз лично съм от тези дето си държат на Windows XP и не смятам скоро, ама никак скоро да го сменям. Да си спират поддръжката, е и той пак ще си работи. А антивирусна нямам от няколко години. Зависи как се ползва компа и спокойно се минава и без вируси.

  6. Saevar

    MS се опитват не само да си наложат новата ОС но и да повдигнат продажбите на хардуер… хитро 🙂 моя съвет към тези които ще продължат да ползват XP е следния:
    1- слагате си безплатна firewall като например Comodo Firewall
    2- изключвате java от браузърите си
    3- продължавате да ползвате някой антивирус по-добре безплатен като AVG или Avast понеже ако платите за нов не се знае кога ще му спрат поддръжката, и те тва е друго няма и продължавате да си цъкате без да обръщате внимание кво ви говорят, няма да е зле и да погледнете рутера ако случайно отговаря на пинг да оправите това да не отговаря повече.
    наздраве 🙂

Коментар