Тим Бърнърс-Лий предлага интернет конституция

Тим Бърнърс-Лий, считан за бащата на глобалната мрежа, лансира идея за създаване на интернет конституция. Предложението дойде навръх 25-годишнината на интернет.

Идеята на Тим Бърнърс-Лий се свежда до изготвяне на аналог на Магна харта (Велика карта на свободите) за интернет, която ще декларира и защитава правата на всички потребители на мрежата, предаде британският Гардиън.

Напоследък се прокрадват сериозни опасения, че свободата и неприкосновеността на личния живот в интернет са застрашени. По думите на Лий, правителствата и големите организации все по-често нарушават правата на потребителите и се опитват да контролират неутралната по своята същност мрежа. „Ние се нуждаем от глобална конституция – закон за правата онлайн”, категоричен е Тим Бърнърс-Лий.

„Докато нямаме отворен, неутрален интернет, няма да можем да използваме мрежата без опасения, че зад кулисите се случва нещо. Ние няма да можем да имаме отворено правителство, истинска демокрация, качествена медицина, свързани общности и разнообразие в културата”, смята бащата на интернет.

Според него, не е наивно да се смята, че хората могат да получат всички тези блага. Наивно е обаче да стоим със скръстени ръце и да чакаме нещата да се случат, допълва Тим Бърнърс-Лий, критикувайки действията на спецслужбите на САЩ и Великобритания за масовото следена на хора в мрежата.

Тим Бърнърс-Лий настоява за изготвяне на ясен документ, който описва принципите на откритост, достъпност и свобода в интернет. Според него, принципите в този документ трябва да се спазват от правителствата, международните компании и обществените организации. Всяка страна ще може да внася в документа поправки и разширения, но основните принципи трябва да бъдат универсални, заключава бащата на интернет.

Коментари по темата: „Тим Бърнърс-Лий предлага интернет конституция”

добавете коментар...

  1. !

    в службите само за това си мислят по цял ден

  2. Anonymous

    Яко!

Коментар