Жените са по-плашливи от кибер престъпления

Жените се тревожат най-често за финансовите си операции в интернет

Жените се тревожат най-често за финансовите си операции в интернет

Жените се страхуват много по-често за своята сигурност в интернет, отколкото мъжете, установи проучване. В същото време обаче жените по-рядко използват технологии за защита, твърди анализът на Лаборатория Касперски.

На първо място, жените се тревожат за финансовите си операции в интернет. В частност, 65% от дамите ги е страх от мошеници, когато ползват системи за онлайн банкиране, докато при мъжете този показател е 60%.

46% от жените пък се чувстват изложени на риск при пазаруване в интернет, срещу само 6% уплашени мъже. Очаквано, както и в реалния свят, от всички занимания в интернет жените обичат най-много шопинга (59% спрямо 55% при мъжете).

Учудващо обаче, въпреки по-високата степен на безпокойство от кибер заплахите, жените всъщност се отнасят много невнимателно към защитата си. Статистиката сочи, че 46% от жените са били жертви на кибератаки, носещи финансови загуби, докато само 32% от мъжете са пострадали от подобни престъпления.

Отчасти това се обяснява с факта, че жените по-рядко от мъжете предприемат самостоятелни опити за използване на специални защитни средства. 49% от дамите (спрямо 45% при мъжете) доверяват напълно своята финансова безопасност в интернет на банките и считат, че техните технологии ще ги пазят сигурно.

Подобно е отношението на жените и към публичните Wi-Fi мрежи. 40% от тях не предприемат никакви предпазни мерки при ползване на обществени точки за достъп. Висок е и процентът на невнимателните мъже (35%), свързани към мрежата през публичен Wi-Fi.

Типично за нежния пол, жените два пъти по-често от мъжете се обръщат за помощ към ИТ професионалисти след кибератака. 20% от дамите се доверяват на ИТ спецовете при възстановяване на загубени данни, спрямо едва 9% при мъжете. При ремонта на устройства съотношението по този показател е 23% на 12% в полза на жените.

„Жените просто са създадени за това да бъдат защитавани, вкл. във виртуалния свят. Те често са заети с по-важни неща от настройките на сигурността на домашните компютри”, коментират от Лаборатория Касперски. Ето защо помощта на мъжете по отношение на киберсигурността е особена ценна за дамите.

Коментар