Руски милиардер продаде дела си в Apple, инвестира в Alibaba

Дълго време Алишер Усманов влагаше пари в американски компании, но напоследък насочва капиталите съм към Изтока

Дълго време Алишер Усманов влагаше пари в американски компании, но напоследък насочва капиталите си към Изтока

Алишер Усманов, най-богатият руснак и 34-ти по състояние в света, продаде дeла си в Apple. Милиардерът насочва инвестиции в китайската компания за е-търговия Alibaba, която се готви за IPO в САЩ, предаде Блумбърг.

60-годишният Усманов разполага с 18,6 милиарда долара и е основател на холдинга Metalloinvest – руска компания за желязна руда. Както повечето милиардери, Усманов излиза извън рамките на бизнеса, който го е направил богат, и инвестира в технологични компании.

Дълго време Алишер Усманов влагаше пари в американски компании, но напоследък насочва капиталите съм към Изтока. Твърди се, че той вече е продал дела си в Apple, който купи миналата година за около 100 милиона долара. През 2009 г. Усманов придоби 10-процентен дял във Facebook, но впоследствие постепенно се освободи от него, вкл. при IPO-то на компанията от 2012 г.

В момента около 70-80% от чуждестранните интернет инвестиции на Усманов са в китайски компании, твърди Иван Стрешински, шеф на USM Advisors LLC – дружеството, което управлява активите на руския милиардер.

Alibaba, новата инвестиционна цел на Усманов, е оценена на 200 милиарда долара. Компанията планира IPO в САЩ, което ще я оскъпи още повече. Yahoo притежава 24% от Alibaba, като през 2012 г. продаде голям дял за сумата от $7,6 милиарда.

Коментар