Принтерите ще се „сдвояват” чрез NFC

Пример за устройство, което поддържа NFC, е моделът HP Color LaserJet Enterprise M651

Пример за устройство, което поддържа NFC, е моделът HP Color LaserJet Enterprise M651

Технологията за комуникации на близки разстояния (NFC), използвана основно за мобилни плащания, навлиза и в общуването между принтери. Макар че не е удачна за трансфер на файлове, поради много късите разстояния, NFC може да се ползва за „сдвояване” на устройства, комуникиращи чрез технологии като Wi-Fi и Bluetooth, които имат по-голям обсег на действие.

От тази възможност се възползва HP. Лидерът на пазара за принтери добавя NFC поддръжка в последните си корпоративни и мултифункционални устройства. Новата функция се нарича HP Access Control 14 и позволява на потребителите да се идентифицират при логване чрез докосване на NFC-съвместим Android смартфон до принтера.

Подобна функционалност ще повиши продуктивността в офиса, тъй като позволява печат, копиране, сканиране, изпращане на факс и изпълнение на редица други задачи директно от 8-инчовия цветен екран на принтера. В допълнение, технологията „тъч-автентификация” обезпечава сигурността на устройства и файлове.

Пример за устройство, което поддържа NFC, е моделът HP Color LaserJet Enterprise M651, който може да принтира от смартфони и таблети чрез директната безжична опция в приложенията HP ePrint и AirPrint.

Коментар