Експерт: Оставете децата на воля в интернет

С преместване на живота на децата в интернет, родителите ги обземат всевъзможни страхове

С преместване на живота на децата в интернет, родителите ги обземат всевъзможни страхове

Децата се нуждаят от повече свобода, когато сърфират в интернет, но родителите трябва да са наблизо и да помагат, ако е необходимо. Това мнение застъпва Данах Бойд, изследовател от Microsoft и автор на книга за влиянието на социалните мрежи върху живота на тийнейджърите, в интервю за Time.

С преместване на живота на децата в интернет, родителите ги обземат всевъзможни страхове – от насилие до споделяне с връстници на неприлични жестове и думи, които остават в онлайн пространството и могат да ги преследват цял живот.

Вместо обаче да помогнат на децата в изготвяне на стратегия за общуване в публичния им живот и избягване на рисковете, родителите се фокусират върху следенето и блокирането, коментира Бойд. В известна степен неговото мнение се различава от това на Microsoft, тъй като софтуерният гигант насърчава ползването на софтуера за родителски контрол Windows Live Family Safety, който задава ограничения на детските компютри.

Според Бойд, това не винаги е правилното решение. Неговата препоръка е родителите да се откажат от софтуера за следене и да стоят близо до децата, когато те сърфират в интернет. Онлайн светът е отражение на реалния живот, където родителите често се опитват да предпазят децата си от различни заплахи.

Ключът към безопасния дигитален живот на децата не са ограниченията, а свободата плюс комуникацията. Сигурността не идва от камерите и следенето, а от колективната готовност да внимаваме един за друг – същото е вярно и онлайн, посочва Бойд.

Коментари по темата: „Експерт: Оставете децата на воля в интернет”

добавете коментар...

  1. напълно

    подкрепям това мнение като родител

Коментар