Студена ИТ война: Русия не ще американски софтуер

Служителите в администрацията на Русия ще престанат да използват софтуер от американски компании, твърди министър

Служителите в администрацията на Русия ще престанат да използват софтуер от американски компании, твърди министър

Анексирането на Крим от Русия даде повод на анализаторите да обявят началото на нова студена война. Наченки на такава вече се забелязват в ИТ сектора.

Служителите в администрацията на Русия ще престанат да използват софтуер от американски компании, заяви министърът на съобщенията и масовите комуникации Николай Никифоров в Twitter.

По неговите думи, САЩ са сложили кръст на използването на американски софтуер на компютрите на руските чиновници. Министърът направи това изявление в отговор на статия в Уол Стрийт Джърнъл, в която се говори за мащабна програма за информационно разузнаване, която САЩ стартира срещу Русия.

Същевременно, руски депутати повдигнаха въпроса за забрана на чиновниците да притежават недвижима собственост зад граница. По този начин се цели държавните служители да бъдат неуязвими от страна на Запада.

Коментари по темата: „Студена ИТ война: Русия не ще американски софтуер”

добавете коментар...

  1. fоfu

    but does not share non-free source code with the original Unix or MINIX. “non-free” e ключа на палатката, не знам защо ми даваш тази извадка. Тя не казва нищо. Не ползва “несвободен” код не означава, че не ползва код на Unix въобще. Единствено по отношение на моето твърдение, че Линус Торвалдс е подсъдим за това, че ползвал Unix. Но и това е хлъзгава територия. Факт е че е подсъдим или поне беше преди няколко год. когато последно се вдълбавах в темата. Нямам време да те светкам сега, че ми се появи нещо. За това как е цялата хронология – кои Unix инженери са били недоволни от компанията и пускат почти целият код в публичното пространство, кой го намира и решава, че щом това му е в ръцете значи е негово и може да решава как ще се разпространява. И понеже той е решил същото решава и Торвалдс и т.н.

    Абе руска разработка е от 1954 г. и тия мръсницитете от Бел Лабс са го откраднали. Добе, че е Линус да напише сам нещо което иначе е стотици хиляди човеко-часа труд та да си ма свободен европейски софтуер. Ние сме на всеки километър. Рот фронт.

  2. Пандо палачинката

    Тролче мило, а прочете ли текста под картинката която ми пращаш 😉 ???
    Пействам ти го тука та да не стават грешки… Казах ти, чети повече преди да пишеш, че се излагаш 🙂
    Simplified history of Unix-like operating systems. Linux shares similar architecture and concepts (as part of the POSIX standard) !!!!!!!!!!but does not share non-free source code with the original Unix or MINIX.!!!!!!!!!! Not shown are Junos, PS3 OS, Orbis OS and other proprietary forks.
    Обърни внимание на текста между удивителните 😉
    Ето и цялата статия от която е картинката:)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Unix-like

  3. fоfu

    До момента аз ви обучавам червени тролчета, на реалностите, не това което са ви учили в часовете по пропаганда. Едно мерси не казахте ей.

    И аз като се прибера в Бг ще посетя лекцията ти при бабите.

  4. Пандо палачинката

    Аз те знам fofu, ти си голям тарикат, винаги ще се изхитриш да научиш нещо на аванта. Само трябва да четеш преди да пишеш, за да не се излагаш като кифладжия. С тази тактика да предизвикваш хората по форумите да ти обсняват накрая и висше ще изкараш. Ама вече много се изложи. И с този ник едва ли някой ще ти обяснява повече 😉 Освен като мен – срещу заплащане 😉 Ама заради тона ти вдигам такса обучение с 30% 😉
    На бабичките вече мога да им изнеса една лекция на тема как да различават форумните тролове. Смятам да го направя следващият път като се прибера в Бг. Айде със здраве, че трябва да си лягам.

  5. fоfu

    Пандо палачинката все пак макар и след 29 год в информатиката може и да си пропуснал нещо. За това викам – добре, ти може да искаш пари, аз ще взема да те попросветя безплатно.

    Една картинка или по скоро схематика на развитието на Unix и “Unix-like” софтуера.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Unix_history.svg

    Както можеш да видиш Unix е в началото. После идват Ричард Столман и Андрю Таненбаум които правят допълнителните разработки, както и да ги наречеш. Та като се почне от Бел Лабс, американска фирма и след това последните двама, американци …. Да по политически причини използвайте Линукс, че не е американски. Защото Линус Торвалдс е някъде в края на веригата. Смешно, та жалко.

    Разбира се на събранията на бабите разказвайте , че е руска разработка от 1954. И че мръсните империалисти са я откраднали от Сталин при посещението му в западна Германия през май. Няма значение, че не имало посещение, така звучи по-правдподобно.

    Хайде със здраве и от мен. Колегата който сменях 4 поредни нощни и дневни, че му паднало шишето с ракия от вратата на фризера върху палеца се оправи.

  6. fоfu

    Ехе, няма да внасям пари. Ще изхитрея, като отида на едно от събранията дето лекторуваш на червените бабички и там ще науча всичко. По теория на съвремненната пропаганда. Ще се дегизирам като дядо. Предполагам там ще науча имената на на първите 500 руски фирми дето произвеждат процесори по 0.5 нм технология, съвренната руска военна техника по добре от Путин, кой и как тайно разработва операционни системи в Европа и ги разпространява безплатно и т.н. Предполагам си любим лектор, особено като ги изредиш, дипломи, 29 информатика, направо сигурно падат от столовете.

  7. Пандо палачинката

    IBAN – BG 06 BNBG 9661 3000 17 55 01
    BIC – BNB BGBG SD
    fofu, ако на сметката по горе изпратиш 120 лева, ще ти отговоря на първите 5 въпроса и ще коригирам първите 10 грешни идеи които имаш. Ако изпратиш 1000 лева, ще те науча да мълчиш умно. За 5000 лева ще ти обясня как да говориш умно. Смятай от сега нататък, че докато не съм получил горните суми си оставаш кръгъл недоучил бот с претенции. За последните 10 дена ако броя и виртуалните машини(то не може да не ги броя) съм инсталирал и конфигурирал 14 сървара под Линукс. Отделно имам университетско образование по микроелектроника(тоест мога да ти чета лекции за микропроцесорна техника до припадък). Занимавам се с информатика от 29 години. На твое място никога повече няма да вляза с името fofu, понеже много се изложи с него. Успокой се и остани със здраве.

  8. fоfu

    И да попитам Пандо палачинката, АРМ процесорите са руски или китайски, че не разбрах.

    И нещо за русофилчетата дето САЩ са им откраднали всичко, включително мозъците.

    Вижте откъде идва славният Калашников дето оревахте света 50 год каква славна съвететска разработка е.

    http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44

  9. fоfu

    Понеже оревахте света, че САЩ всичко били откраднали.

    Ето едно линкче за великият Калашников, дето ни проглушиха ушите 50 год какво велико съветско отритие е. Но не го споменавайте това на събранията с червени баби, че ще ви падне рейтинга.

    http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44

  10. fоfu

    И кой е тоя европеец дето е написал този МИНКС. Или фирма. Или просто ти си решил че е така и значи е така.

    Аз пък мога да ти кажа бабо червна, че имам приятел в щатите който работи във фирма подконтрактор на Интел която прави устройства за плазмено почистване на писти на процесори. И от него съм подочул, че интел залагат ма 45 нм технология.

    Нови разработки разбира се постоянно. Имат и 32 и 22. Интел имат и терахерцов транзистор ако е въпроса още от 2006, но стабилно е въпроса.

    Стелата ако е въпрос още германците са имали летящо крили което даже е летяло. Но за събранията да продължавай да разказваш, че е руско. Бабите ги обичат тия работи.

    То и руският Калашников е откраднат от германците.

    В САЩ се призвеждат доста неща свързани с компютри включително и фирмите които споменах по-долу, масовото производство е в Китай.

  11. Пандо палачинката

    fofu, Всичките съвременни процесори на интел са 22 нм. Вече работят по 14 нм технологоя и скоро ще е факт. На Епъл и Самсунг в зависимост от модела са 28 ии 32 нм. Не си виждал Линукс а обсъждаш ядрото му и патентите му. Изкара го американски, а той си е европейски. Щом Правец ще си правят собствена ОС какво пречи страна с ресусите на Русия да си направи? Най – продаваните устройства на света са с АРМ процесори. Нито Интел , нито АМД произвеждат АРМ процесори. За политика с теб няма да говоря, че си зле о истоерия а трябва да знаеш историята за да мислиш за политика. Линукс не е с ядро на Уникс, а на Миникс. за 10 поста каза толкова глупости, че всеки нормален човек щеше да млъкне засрамен. Но ти си бот с ниска степен на интелигентност и продължаваш със всеки пост да пишеш глупости. Потърси си линкове сам, щом си толкова нагъл. Ако желаеш да те образовам ти казах – пращам ти банковата си сметка, внасяш парички и те образовам. Офертата е сериозна. Руснаците имат технологии. Стелт например е руска технология, за твоя изненада от 1956 година. Да криеш необразоваността си зад термина червена бабичка не те прави по образован. Наистина си пълен трол пич. Някой го констатира преди мен…
    Между другото, къде са компютритепроизвеждани във САЩ?

  12. fоfu

    Пандо палачинката никога не съм казал, че това са единствените фирми произвеждащи процесори. Това са основните за ПС-та. Ти като технологичен експерт хвалеше руските и китайските дето като казваш, че съм непотготвен не ги знам. Та викам да споменеш някои, че как иначе да повярваме, че не си червена бабичка, в технологичен форум. И по възможност за под 45 нм, дето китайците отдавна били достигнали.

    Не видях да има линкове дето ще ме светкаш за под 45 нм технологии. Ще почакам.

    Междувременно не е лошо да и ти да понаблегнеш на четенето, съвременните червени баби поназнайват нещо и утре току виж те засекли на някое месечно събрание.

    Напомняш ми за един приятел в щатите дето преди 15 тина год. доктор му искал една специална ваксина за да работи в хранителна фабрика. И нашия извадил някакъв фалшив документ, че му е бита в България преди не знам колко год. Доктора му рекъл, че преди толков време ваксината не била открита. И моя, човек помахал с ръка и рекъл, еее ама то ние в соц блока я имаме от по-отдавна.

    Та и ти така, ти си имаш някакви доклади за пред събранията на бабите дето нямат много общо с действителноста, но има ли значение, важно е, че гали слуха.

  13. :o)

    Добре де не разбрах, като всички се направихте на по-умни от FoFu, натрихте ли му носа с познание?

    -Къде са компютрите произвеждани в Русия?
    -Къде са операционните системи произвеждани в Русия? Кой ги е чувал извън нея?
    -Къде са процесорите, дънните платки, хард дисковете или всякакви компютърни компоненти произвеждани от РУСКИ КОМПАНИИ? Американците може да произвеждат в далечния изток, но те дъпрат конците и те прибират парите.
    -Къде са технологичните патенти на “група руски учени” за иновации в ИТ бранша или телефонията?

    Това (Русия) е една мракобесна, АЗИАТСКА империя, базирана само на природните богатства които изсмуква от земята и там има малък брой МНОГО БОГАТИ хора (олигарси) а 95% от населението е мизерия и пост-социализъм.
    Да не мислите че някой другар извън москва кара западна кола или има широколентов интернет?

    Азиатските имперски господари му подхвърлят малко трохички колкото да не Умре.
    Тази страна произвежда единствено ОРЪЖИЕ и системи за ВОЙНА, защото е светове геополитически АГРЕСОР , нищо друго не я интересува.

  14. Пандо палачинката

    fofu, за 180 нанометровата технология статията мисля я има и в този сайт. Технологията е създадена за употреба в космоса. Там радиацията е по – висока от където и вероятността за повреди, дефекти и грешки в полупроводниците е по – голяма. За всеки нормален компютърен специалист(дори от ниско ниво) е известно като 2 +2=4 че 45 нанометрови процсори ВЕЧЕ никой не произвежда. Не се опитвай да се представиш за експерт. Личи си, че не си. Дори в момента повечето процесори не са произведени от Интел или АМД или Нвидия. Ако не вярваш питай Епъл, Самсунг, ХТЦ, Моторола, Нокия и т.н. Ако желаеш да ти доказвам думите си плащаш и ти пускам линкове да четеш. И наистина, съвременната компютърна индустрия неможе без другите производители. Само лаик може да тъврди обратното. Успокой се и залягай над книгите. Страстта я имаш, работата ще стане 😉

  15. fоfu

    Ех този Пандо палачинката какъв технологичен експерт е. Хвана ме непотготвен. Бях напълно забравил, че освен Intel, AMD и NVidia има още стотици водещи руски и китайски фирми произвеждащи качествени и надеждни процесори. Съвременната компютърна индустрия не може без тях.

    А тия съчинение за руските военни и 180 нм технология и устойчивост на радиация ги запзаи за следващото събрание на червените бабички. Ще ги смаеш, едва ли ще са замислят откъде пък ти знаеш какви са руските военни разработки.

  16. Пандо палачинката

    fofu, актуалните технологии от години не са 45 нанометра дори в Китай ;). По – точно: най – вече в Китай ;). Изказваш се с политически пристрастия в технологичен сайт, а си нямаш много представа ни от технология, ни от политика. Успокой се и започни да четеш повече и да пишеш по – малко. Руснаците използват 180 нанометрова технология в тройно подсигурени военни чипове, устойчиви на грешки при радиоактивни и магнитни лъчения.

  17. fоfu

    Коригирам се – името на създателя на тетрис е Алексей Пажитнов. Преди малко казах Михаил Поветкин, но това е от друга история.

  18. fоfu

    Откраднали са ти мозъка вероятно Saevar. И какво като Сикорски е руснак, къде е намерил пари и възможности да реализира идеята – в америка. Михайл Поветкин пропусна, създателя на тетрис, къде е намерил пари и възможности да си реализира идеята – в америка. Къде работи сега … Тесла къде намира възможности, да не би в Сърбия. Космоса като го споменваш, сещаш ли се защо Вон Браун и екипа му са избрал да избягали в америка.Защото само там щяха да уважат таланта му. Какво щепе да му се случи ако беше останал в ръцете на кръволока Сталин ? А знаеш ли че те при бягството са оставили всичката си документация и руснаците са я прибрали, което става основа за тяханта програма. Знаеш ли къде е бил Королев основоположника на руската ракетна техника преди запада да развие своята ракетна наука и на Сталин да му се разтрепрат гащите. Бил е в каторга, така ства в тази държава с кадърните. Само директната заплаха принуждава Сталин да го пусне и до последно го държи със страх и заплахи. Така става в тази държава. Сега отвличат децата на кадърните като Касперси за да са пак в страх.

  19. Saevar

    айде пак политика се обърна… fofu ако караме по твоята логика: първия хеликоптер и по принцип идеята за модерния хеликоптер е на руснак , тва значи че американците са крали .. нали? а как американците стигнаха в космоса знаеш ли? ами ако не бяха немските инженери янките нямаше да помиришат космос, така Никола Тесла е сърбин знаеш ли? Алберт Айншаин немец и така … тези истинските американци които са там от началото на държавата си без европейско присъствие в технологиите нямаше да направят нищо, единствено имат пари които са повече от половината крадени та по твоята логика що да не вземат и руснаците тук там нещичко …. мога и да продължавам но .. галактически си тъп най вероятно караш стара европейска кола пишеш от китайски компютър с краден Уиндоус, живееш при мама и избиваш комплекси в нета…. 😀

  20. fоfu

    И за разлика от теб User-чо, не казвам кой трябва да изчезва и кой не. Не съм червен кръволок. Като искат да си живеят в 18 век, тяхна си работа, но да остават другите на мира. Не да се правят на велики софтуеристи и да го обявяват през гугъл или туйтър. И да си направят свои компютри по 180 нанометровата технология дето ЩЕЛИ да достигнат, при 45 достигнати от американските фирми.

  21. fоfu

    User-чо за твое сведение Русия анексира чужди територии сега,не преди 10-50 год. Ти не ми казвай в кое време живея, май ти още жиивееш във времето на великият братски Се Се СеРе. И какво са ми обяснили, че ползват благат от западният свят за да се изживяват за модернизирани червени бабички.

  22. User

    Фофончо, какво се дървариш хората ти обясниха всичко перфектно?

    Какво те е грижа за Русия какъв софтуер ще ползват? Какво теб те грее от това? Какво ти пука изобщо?

    Всички разбрахме твоята проблема искаш просто да изчезне омразната Русия.
    Аз също бих се зарадвал ако се случи да изчезнат от Земята и Русия и Америка – ама за разлика от теб Фофончо не съм обсебен маниак с фикс идея живеещ в миналото преди 10 – 50 години.

  23. User

    Какво си се назлобил fоfu и продължаваш да си живееш в миналото? Добре разбрахме твоя проблем от неудовлетвореността ти, че омразната Русия не може просто ей така да изчезне.

    Хората всичко много добре ти го обясниха, а ти още се дървариш.

    Какво те бърка щом искат да си правят свой софтуер на мен не ми пука за тях и не ме грее. Не ги харесвам нито американците нито руснаците – бих се зарадвал ако се случи изчезнат от Земята, но не съм като теб Фофу обсебен с маниакална фикс-идея.

  24. fоfu

    Ех брех, сега пък съм бил говорел за първото ядро, а пък се минало време. А има ли второ ядро или трето. И кой ги е писал. Нещо не съм чул за такива. Разлика може да има между лампи и процесори, но при ОС нещата са доста по-различни. Да те светна че М$ използваха ДОС-ядрото и в 2000 и в ХР. Едва когато започнаха виста решиха, че ще променят тактиката “ДОС-със шел”, а ще бъде нещо изцяло ново. Само дето се оказа, че резултата беше пълен провал. Едва със 7 цата малко пооправиха нещата, като вече не казваха какво точно са правили.

    Драгомир не съм трол просто през 21 век е дразнещо да гледаш червени бички ползващи и софтуер и хардуер и мража разработена в щатите да изпълзават като на квартално събрание на БКП в клуба на пенсионера и да продължават да громят капитализъма. Ами хей ви руска федерация, или КНДР, ама сте хитри, отивате на запад. Само,че ако от тия зависеше прогреса сега щяхме да дяламе форума върху камъни със секач последна разработка на съветските учени. Разработен в Дубна със закаляване в лазерна пещ и издържащ 300 удара върху халвен камък и 200 върху гранит.

  25. D

    “…….. заяви министърът на съобщенията и масовите комуникации Николай Никифоров в Twitter”

    Ех братушки, пак на гол тумбак чифте пищови. Отказват се от американските продукти ама в Twitter го обявяват 🙂

  26. Драгомир

    Тези c и fоfu се оказват уникално ефективни тролове. Да предизвикате толкова отговори…

  27. Пандо палачинката

    fofu, пич, говориш за първото ядро на операционна система. От тогава е изтекла много вода и върху нещата са работили мноого хора. Това е като да сравняваш съвременен процесор с първия лампов процесор. Линукс е създаден 91 година на базата на миникс. Миникс ядрото е пуснато за свободна употреба и доразработка със всички разрешения. 2000 година някой решава да релицензира същото това ядро поради факта, че Линукс става по – развит и популярен от BSD. Все едно да кажеш: “Ползвайте жена ми безплатно” и после да поискаш такса за услугата. Малко курвенски номер не мислиш ли? И за жена ти и за хората, ползвали нейните услуги 😉 Доколкото знам проблема вече не съществува. ОСВЕН ТОВА МИНИКС Е СЪЗДАДЕН В ЕВРОПА. Също като Линукс 😉

  28. fоfu

    🙂 какво точно каза освен това, че ползваш ОС на практика разработена в САЩ. И не ги бери грижа производителите какво ЩЕ са принудени да направят.

  29. :)

    fоfu,

    Мизантропията не е болест, но си е недъг…

    Освен на политически митове, явно робуваш и на пропагандните клишета на M$. И аз ползвам такава ОС и нямам проблем с драйвери – закупувам само хардуер, който е поддържан както трябва. Производителите, които игнорират този пазар, ще бъдат принудени да преосмислят политиката си и то по причините, които спомена “(o:”. OSS дава предимства, които вече дори и само по политически причини не могат да бъдат игнорирани.

  30. fоfu

    А относно “има европейска ОС която се нари4а Linux” да кажа, че явно някой не знае, Linux използва ядро разработено от UNIX, за което Линус Торвалдс е подсъдим и до днес. А UNIX странно, но пак е разработен американска фирма. Брех свободен европейски софтуер брех. Всеки може да реве за свободна ОС, ама я някой да седна да я напише само за едно мерси. Saevar ти почваш ли, нали си бил в час последните 15 год ?

  31. fоfu

    Ей пак налазиха червените бабички дето ще громят империзлизЪма. Явно не са забравили доскорошните лозунги, от сорта – Всеки картоф от нашето ТКЗС, бомба срещу американският имериализъм.

    Руснаците пак ще използват всичко само, че ще е като досега, ще бъде пиратско. Адоби онзи ден се предадоха и излязоха от бизнеса с този дивеч.

    Те колко неща ЩЯХА да правят, брой и чет няма. Ако така лесно се пишеше ОС всеки щеше да си пише негова. Ами то пък и нали после нали трябват и допълнителни устройства трябва да се включват, трябват драйвъри, а не всеки прозводител се нагърбва да пише драйвери за всяка срещаната ОС

    За Касперски съм чувал, вклюително и това, че прди няколко год. в червеният рай му отвличаха сина за да го накарат пооправи малко политическата ориентация.

  32. (o:

    Русия не са единствената държава, която търси независимост от американския софтуер. Цяла Европа се е насочила натам.

    Но, нали е много модерна пропагандата срещу Русия, колко били зле и как заникъде не били.

    В същото време Международната Космическа Станция зависи 100% от Русия.

  33. Saevar

    Правец, Тайван е в Китай, ако дадено нещо се прави в Барселона или околията пише направено в Испания а не направено в Каталуния… ейде ти не пиши глупости … а и забравих да вметна най големия китайски производител Леново …..

  34. Правец

    Asus и Acer са тайвански производители. Не пишете глупости 🙂

  35. :)

    с,

    Не си наясно с нещата, но пък явно много обичаш да се изказваш… Прескачам емоционално-наивното излияние, за да се върна на софтуера, който всъщност е темата на статията.

    В Русия още през 2010 беше приета амбициозна държавна програма за излизане от софтуерната зависимост, но дейността по нея бе започната на практика още през 2004:

    “https://docs.google.com/viewer?url=http://filearchive.cnews.ru/doc/2010/06/17/2299p.doc”

    Документът е в DOC-формат, защото ODF-форматът бе приет като държавен стандарт през 2011.

    Програмата би трябвало да бъде завършена още през тази година, с което администрацията вече ще е напълно независима от вносен софтуер. Като пример, ето една дистрибуция с държавно лицензиране:

    http://www.altlinux.ru/

  36. Saevar

    ей C ти си мега тъп, в кой век живееш за кви юноси говориш и мразове …лидерите по производство на компютри не са щатите а китай например Acer , Asus …. а в статията се споменава за НЕ използването на американски софтуер и не се споменава за европейските продукти тоест ще си карат голфчета, мерцедеси бмв-та и т.н. така или ина4е в Русия преобладават немските коли а не американските (и навсякъде в европа), има европейска ОС която се нари4а Linux…. за Касперски чувал ли си? един от лидерите в антивирусния сектор, живея в Скандинавия от много години и работя във финансова облачна IT корпорация а познай кой антивирус се използва… и не само при нас но и голяма част от Европа използва Касперски, дори скоро ще излязат и с ОС …. кво да ти обеснявам мога да продължавам но като гледам явно си бил в кома последните 15 години…

  37. c

    ахааахахаа, чудно ми е с какво ще ги заменят руснаците? Да спрат да купуват европейски коли – да си карат ладите и москвичите. Да спрат да ползват айфони – да минават на телефони с шайби, да спрат да носят Найк – да носят руски потници, да спрат да купуват американски телевизори – да гледат телефункин или юност, да спрат да пият кола – да пият вода от чешмата, да спрат да купуват американски компютри – да работят на пишещи машини, да спрат да купуват европейски хладилници, фурни и т.н.- да ползват Мраз. Чудно ми е колко ще издържи така руската икономика, като и затворят кепенците на газта и нефта?? Те друго производство имат само за вътрешна употреба, нямат почти нищо, което могат да изнесат.. икономиката им ще се срине за няколко месеца, сега са силни заради петролните и газовите находища, ама са на крачка да влязат в блатото, а оттам ще излязат смърдящи.. И да припомним кой спечели предната студена война – да, изедниците от САЩ, след което последва разпада на СССР. Сега дори си мисля, че Русия са в още по-неизгодно положение, щото комунистическия режим не е мръднал с много в развитието си, докато ЕС и САЩ влагат в нови производства и най-разнообразни такива… Плановата икономика сега ще я видите колко е планова.. Икономиката на Русия е изчислена да работи с под 1% ръст на цена на петрола около 100 $ – я сега се замислете, САЩ като изкарат резервите си и залеят пазарите – 6-7 месеца, не повече ще държат Русия и Путин, ама първата ще понесе негативи, докато втория ще драсне клечката нанякъде

Коментар