Бизнес мрежа ще подпомага интеграцията в Европейския съюз

Българска мрежа, част от пан-европейската информационно-консултантска система Enterprise Europe Network, ще позволи на фирмите у нас да търсят партньорства за разширяване на дейността си на територията на Стария континент.
Мрежата, която обединява дейността на досегашния Европейски иновационен център–България и осемте Евро Инфо центрове, ще бъде представена утре в София на форума „Наука, иновации и регионално развитие – политиките на България в Европейския съюз”, съобщиха организаторите от фондация „Приложни изследвания и комуникации”.
Целта на новата мрежа е да предоставя на предприятията интегрирани бизнес, информационни и консултантски услуги по всички въпроси, свързани с европейската интеграция. Към тях се отнасят сертификацията на продукцията, митническите формалности и процедури, участието в търгове, критериите за екологичност на стоките, СЕ маркиране и др.
Мрежата ще оказва съдействие за технологичен трансфер и технологично развитие чрез оценка на производството и въвеждане на нови продукти и процеси, както и чрез създаване на високотехнологични смесени предприятия.
Сред другите услуги на мрежата са консултирането за участие в проекти и кандидатстване за финансова подкрепа по европейски програми и фондове.
Европейската мрежа Enterprise Europe Network обединява повече от 70 такива национални структури.
Форумът в столичния хотел Хилтън ще излъчи и наградата „Иновативно предприятие на годината”, която се присъжда за четвърти пореден път на български предприятия, приложили в практиката си иновации и постигнали траен икономически ефект. Предприятията се оценяват от жури, въз основа на предварително подадени данни и извършени технологични одити.

Коментар