Военни ще доставят соларна енергия от Космоса

Американски военни планират да доставят соларна енергия от Космоса към Земята. За целта военната изследователска лаборатория на САЩ е разработила два модула, които улавят слънчевата енергия в космоса и я изпращат на Земята чрез лъч.

Технологията използва рефлектори, за да концентрира слънчевата светлина към спътник, който пък ще я предава към приемник на земната повърхност. Ако плановете бъдат одобрени, компонентите ще бъдат сглобени в космоса от екип от роботи, съобщи GreenTech.bg.

Футуристичният планове на д-р Пол Джафей включват два различни проекта, които биха могли да създадат достатъчно слънчева енергия за захранване на цял град или военен завод.

Първият модул представлява сандвич, който поддържа електрическите си компоненти между един огромен квадратен фотоволтаичен панел, изправен срещу слънцето, и квадратна основа с разтегателна антена, която насочва събраната енергия към Земята. Електронната система в центъра превръща събираната слънчевата енергия в радио честота, която може лесно да бъде насочена към приемника.

Вторият модел на Джафей, който „отваря” сандвича, ще бъде по-ефективен. Оформеният на зиг-заг модул има по-голяма повърхност, за да събира повече енергия от Слънцето, което го прави по-ефективен. Панелите ще улавят повече слънчева светлина, без да прегряват и така проектът става по-безопасен. Той ще е в състояние да произвежда повече енергия, която да насочва чрез антената към Земята под формата на радиовълни.

Джафей е тествал модели на двата проекта в камера, симулираща открития космос, но действителните проекти ще бъдат с друг мащаб – поне един километър в диаметър. Военната лаборатория на САЩ в момента проучва проектите на учения, като разглежда вариантите за пускане на системата или в космоса, или високо в стратосферата.

Коментари по темата: „Военни ще доставят соларна енергия от Космоса”

добавете коментар...

  1. да

    A военните в ИКИТ-БАН какви научни разработки направиха след толкова много средства, които вместо за наука отидоха при тях, а колегите учени бяха изгонени или умишлено компрометирани и изолирани? Гледам великите им умове имат работи само на кирилица и са завършили в СССР.

  2. Колега-именик

    Релаксирай. Никой не подготвя война, има много по-модерни начини на водене на политически/икономически войни.
    Плюс това ти си в България, никой не го е грижа за нас. Ала ако случайно пък го е загрижа, то ние бързо ще му подадем лапичка…

  3. Драгомир

    От много време се говореше за подобна измишльотина. Като цена на произведения ток – направо безценна! Такъв проект може единствено да служи по време на военни конфликти, като гарантирана енергия, която по-трудно би могло да се унищожи. Получаваните на Замята радиовълни ще се превръщат в електричество от огромни бобини, намиращи се под Земята и с дебел предпазен бетонен слой над тях (в статията описаха ли как ще изглеждат приемниците? Не случайно не беше!).

    Така че не е чудно, че военните на САЩ се интересуват от идеята, а не NASA. Така че относно “зеленият” сайт GreenTech – честита предстояща война. Наистина твърде зелена технология е войната…

Коментар