НАП обяви за облагаеми доходите от биткойн

Доходите от сделки с биткойн трябва да фигурират в годишната данъчна декларация

Доходите от сделки с биткойн трябва да фигурират в годишната данъчна декларация

Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%), съобщи НАП.

Според приходната агенция, за целите на данъчното третиране доходите от продажба на валутата биткойн (Bitcoin) се третират като доходи от продажба на финансов актив.

Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив.

Доходите от сделки с биткойн се декларират в Таблица 5 от Приложение №5 на годишната данъчна декларация. Законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2013 г., изтича на 30 април. В същия срок трябва да се плати и дължимият данък за довнасяне.

Коментари по темата: „НАП обяви за облагаеми доходите от биткойн”

добавете коментар...

 1. ха ха

  Що да не изкарат цели 2 биткойна , в началото пицата е струвала 10 000 биткойна .
  Сега цената е същата , но балъците на клона са много , те нямат и идея как се продава тази глупост , лесно се купува , но трудно се продава .
  Стригането на балъците продължава .

 2. до 007

  Хареса ми..

 3. Хмм

  Е кво , реално си е валута и като такава е редно да си се изисква деклариране на доходите според мен.

 4. бръм

  Което означава, че България признава биткойна за валута

 5. fоfu

  Гледай колко бързо влизат в крак когато е да не се пропуснат пари за вземане. 90% от служителите едва ли могат да отворят папка която не е на десктопа, ама ей го сега ще стават специалисти по биткойни.

 6. миньор

  Пари щи ми вземат когато ми върнат ДДС за конфигурацията паразитите долни…

 7. Дидо

  Добре, а ако изкарам някой лев от продажба на итеми във Уорлд оф варкрафт ще ми ги обложат ли???

 8. 007

  НАП може да ма фанат за биткойна

 9. ?

  Няма нужда да даваш, докато не ги продадеш биткоините и не получиш реално пари от тях. А ако ги продадеш, и получиш пари е Пейпал – НАП има начин да разберат, защото Пейпал е регистрирана банка в Люксембург, т.е. в ЕС. А в ЕС банковата тайна падна за пред данъчните.

 10. c

  Аз имам “цели” 2 биткойна. Не смятам и стотинка да дам на тези продажници… Анадънмо?

 11. Ppppp

  Айдеее… и тез първа кипра, да бръкнат в канчето с меда, дори някой да е изкарал цели 2 биткойна.

Коментар