„Феърфон” – първият екологичен смартфон

Едно социално предприятие е разработило „етичен“ смартфон на име „Феърфон („Fairphone“), който има за цел да популяризира електроника, произведена чрез „безконфликтни“ суровини, справедливо заплащане за работниците във фабриките и създаване на програми за рециклиране на електронните отпадъци.

fairphone-600

Екологичният феърфон е проектиран да се ремонтира и обслужва от самите потребители

„Искаме този смартфон да бъде направен само от добри неща. Това означава снабдяване със суровини, които не финансират въоръжени сили или конфликти и насилие, от мини, които третират хората като достойни човешки същества, каквито са“, казват създателите на феърфона.

Феърфонът ще съдържа калай и тантал, добити от места по света, където няма как приходите да се използват за финансиране на военни конфликти. Съответните мини гарантират, че осигуряват достойни условия на труд за работниците.

Първата партида „Феърфон“ е разработвана в продължение на три години. Все пак телефонът най-накрая  дебютира в края на миналата година благодарение на предварителни поръчки за 25 000 устройства от ентусиазирани поддръжници на идеята. Сега социалната компания вече е почти готова да пусне втората партида феърфони, чиято продажба ще започне през май.

Едно от най-големите предимства на модела е, че е проектиран да може да се ремонтира и обслужва от самите потребители. За целта производителят си партнира с „iFixit“ за доставяне на резервни части за устройството и за написването на наръчник за ремонтирането му. Наръчникът насочва потребителите за замяната на всеки компонент в устройството, от дисплея и батерията до дънната платка.

„iFixit“ от своя страна публикува оценка за „ремонтоспособността“ на Феърфон, като го оцени със 7 по скала от 10 възможни точки. Сега компанията-създател на телефона се надява новата партида да постигне резултат от 10.

Втората партида от феърфони, която влезе в продажба през следващия месец, е с обновен чипсет, но като се изключи това, спецификациите са почти същите. Телефонът разполага със здрав и устойчив на надраскване 4,3“ сензорен екран, 16 GB памет, предна и задна камери, четири-ядрен процесор и операционна система (Fairphone OS), базирана на Android 4.2.2.

Цената на Феърфон, който в момента се предлага само в Европа, е 310 евро. Компанията произвежда ограничен брой телефони, така че който иска да подкрепи инициативата и да си купи, трябва да се включи в списъка на чакащите купувачи.

Коментар