Смартфон управлява модулна „зелена” къща

Разгърната върху 48 квадратни метра, Soleta zeroEnergy е компактен, добре подреден дом

Разгърната върху 48 квадратни метра, Soleta ZeroEnergy е компактна, добре подредена къща

Румънски екип от дизайнери създаде първата нулево-енергийна модулна къща. Прототипът Soleta ZeroEnergy One е разработен от Фондацията за устойчиви иновации и технологии Джъстин Капра.

Тази прекрасна къща се захранва от чиста енергия и може да се управлява дистанционно чрез смартфон, съобщи GreenTech.bg. Като се има предвид универсалният и достъпен дизайн, Soleta ZeroEnergy може да се използва като малък дом, офис или почивен дом.

Къщата е изградена изцяло от естествени материали, добити на местно ниво. Това включва ламинирано дърво от слоеста дървесина за структурата и дори дървени керемиди за покрива.

Вместо твърди стени къщата има стъклопакети от пода до тавана, създавайки различни отношения между природата и интериора, като същевременно осигурява много естествена светлина и вентилация. Има и допълнителна вентилация, която може да се „форсира” и съчетае със система за рекуперация.

Разгърната върху 48 квадратни метра (без да се броят 9 кв.м. таванско помещение и 22 кв.м. тераса), Soleta ZeroEnergy е компактен дом, но толкова добре подреден, че човек няма да се почувства натясно.

Къщата се захранва с достъпните възобновяеми енергийни източници. За ефективното й функциониране спомага интелигентна система за управление и мониторинг на енергията, температурата и вентилацията. Системата може да бъде контролирана дистанционно чрез iPhone или други подобни мобилни устройства. Подовото отопление може да се комбинира с други технологии за допълнително загряване.

Коментар