Децата страдат и физически от компютрите

Средно, едно дете прекарва с компютри и мобилни устройства по 40 часа на седмица

Средно, едно дете прекарва с компютри и мобилни устройства по 40 часа на седмица, установи американско проучване

Физическото състояние на децата зависи пряко от времето за общуване с персонални компютри, твърди изследване на учени от Университета на щата Айова.

Експериментът доказва, че колкото по-малко време децата прекарват пред екраните на компютри, смартфони и таблети, толкова по-добре се чувстват физически, пише CNET.

Намаляването на времето за занимания с умна електроника оказва благоприятно влияние върху поведението на децата и подобрява съня им, който е ключов за възстановяване на  организма.

Средно, едно дете прекарва с компютри и мобилни устройства по 40 часа на седмица, т.е. почти по 6 часа на ден, сочи проучването. Често малчуганите се задържат в интернет до късно през нощта, жертвайки от съня си.

Изследването е продължило седем месеца в щатите Минесота и Айова с участието на 1300 деца от четвърти и пети клас. Установено е, че когато родителите съблюдават строго времето, което децата прекарват с компютри, тяхното физическо и емоционално състояние се подобрява значително.

Доказан е също и обратният ефект – учениците с неограничен достъп до компютри и интернет се чувстват по-зле. А това от своя страна влияе и върху успеваемостта им в училище – оценките на пристрастените към компютрите деца са по-ниски.

Нивото на зависимост от съвременните електронни джаджи не се влияе от мястото, където живеят децата. Така че изводите от изследването в САЩ могат да се приемат за валидни и за децата в останалите части на света.

Коментари по темата: „Децата страдат и физически от компютрите”

добавете коментар...

 1. Валери

  Наплно с гласен с Николай, който написа:

  Заглавието е манипулативно и няма нищо общо с написаното в статията.

 2. Трифон

  Недоспиването е физически вредно, това не е тайна за никого. Лошите последствия върху организма могат да се усетят и без сложни експерименти, Причините, обаче, да не доспива човек могат да бъдат безброй. Приятно прекараното време пред компютъра е една от тях, това по никакъв начин не доказва, че компютрите са физически пристрастяващи.
  Единственият зависим тук, са авторите на тези статии към гръмки и подвеждащи заглавия.

 3. Николай

  Заглавието е манипулативно и няма нищо общо с написаното в статията.

  Ако редовно не си доспивам (което е физически вредно) това значи ли, че съм пристрастен физически към недоспиване…

Коментар