Япония обнови 30 000 банкомата до Windows 8

Над 90% от банкомати в света продължават да работят под управление на Windows XP

Над 90% от банкоматите в света продължават да работят под управление на остарялата операционна система Windows XP

Японски банки обновиха операционните системи на 30 000 банкомата. ATM машините са преминали от Windows XP на Windows 8 преди да изтече срокът за поддръжка на 13-годишната платформа.

Според Microsoft Japan, японският холдинг Resona Holdings, в който влизат Resona Bank и регионалните банки Kinki Osaka Bank и Saitama Resona Bank, е завършил през февруари процес на ъпгрейд, започнал преди близо две години.

Финансовите институции са обновили общо 30 000 банкомата от XP до Windows 8, без да изпитат никакви проблеми, споделят от ИТ отдела на Resona Holdings.

Както е известно, на 8 април Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows XP, което означава, че компанията повече няма да пуска обновления на системата и кръпки за откритите уязвимости в сигурността.

Microsoft и независими анализатори приканват потребителите на Windows XP да обновят системите си до по-нова версия, за да не станат жертва на хакерски атаки след 8 април.

Над 90% от банкомати в света продължават да работят под управление на Windows XP. Това даде повод за някои апокалиптични прогнози относно сигурността на платежните терминали.

Повечето специалисти обаче смятат подобни твърдения за неоснователни, предвид спецификата на банкоматите и сериозните мерки за защита, които банките прилагат.

Коментар