ООН предрича гибел на безотговорния бизнес

Компании, които не инвестират в устойчиво развитие, не ангажират веригата си на доставки и не са отговорни към обществото, ще загубят шансове за пазари в рамките на това десетилетие, сочи анализ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН на база данни от цял свят. „Безотговорният” бизнес не само ще бъде притиснат от законовата рамка в Европа и в по-голяма част от света, но ще бъде санкциониран и от потребителите, и от инвестиционната общност, твърди докладът.

„Безотговорният” бизнес не само ще бъде притиснат от законовата рамка в Европа и в по-голяма част от света

„Безотговорният” бизнес ще бъде притиснат от законовата рамка в Европа и в по-голяма част от света

86% от потребителите в света смятат, че компаниите трябва да отделят еднакво внимание и на обществените, и на бизнес интересите си. 67% от потребителите предпочитат да пазаруват от компании, които споделят техните ценности. 8 от 10 потребители в Мексико и Китай очакват от компаниите да даряват част от приходите си за някаква кауза, сочат резултатите от проучването.

Паричните потоци също вече потичат в посока отговорното правене на бизнес и инвестиционната общност започва да „санкционира” т.нар. „безотговорни” играчи. Пазарът на отговорното финансиране в Европа нараства с около 1 трилион в периода 2009-2011 г. и надхвърля общо 6 трилиона евро. Само в Америка т.нар. „отговорно инвестиране” се очаква да достигне 1 трилион долара през 2020 г., а приходите от него се очаква да надхвърлят 667 милиарда долара.

67% от всички инвестиции в социални начинания в САЩ са печеливши, установява проучването. 90% от всички инвестиции в предприятия с положителен ефект върху околната среда в САЩ са печеливши, а 91% от всички предприятия, които търсят отговорно финансиране, са го получили.

Представители на локалните мрежи на Глобалния договор на ООН от 8 страни (САЩ, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Гърция, Македония) се събират на 7-ми април в  София – в сградата на Представителството на Европейската комисия – да обсъдят как се прави бизнес по отговорен начин.

Коментари по темата: „ООН предрича гибел на безотговорния бизнес”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В света на пълната неолиберална анархия това звучи добре, но като се замисли човек, вижда се, че пак баламосват мат’ряла с кухи лозунги, . Банкстерите ще “даряват” средства за налагане на системи за разплащане, M$ ще “подпомага” образованието” със собствени продукти, енергийните мастодонти ще “спонсорират” енергийни изследвания и всичко ще си е както преди, но ще се отчита различно.

Коментар