Потребителите на Word са изложени на риск

Потребителите на популярната програма за текстообработка Word са подложени на кибер атаки, алармираха експерти по сигурността. Във вторник Microsoft ще пуснe кръпка за уязвимостта, но дотогава съществува риск за много компютри.

Уязвимостта в Word се проявява при обработка на RTF документи (източник:  McAfee)

Уязвимостта в Word се проявява при обработка на RTF документи (източник: McAfee)

Уязвимостта позволява на атакуващите да проникнат в системата и да изпълнят зловреден код и други действия, като например инжектиране на малуер за кражба и компрометиране на данните на потребителите.

Проблемът идва от начина, по който Word обработва RTF файлове. Ето защо експертите препоръчват на потребителите на Word да забранят използването на този документен формат, докато Microsoft не отстрани уязвимостта.

На риск са изложени също така потребителите на Outlook 2007, 2010 и 2013, тъй като имейл клиентът използва Word като програма по подразбиране за преглеждане на прикачените документи. Съветът към потребителите е да не отварят подозрителни RTF документи.

Всички версии на Word съдържат опасната уязвимост. Microsoft вече потвърди за ограничени атаки срещу потребителите на нейния продукт. Във вторник компанията ще пусне обновление на сигурността, което затваря дупката.

Коментар