Морската пехота на САЩ ще ползва таблети Samsung

Морските пехотинци ще виждат местността непосредствено преди десанта

Морските пехотинци ще виждат местността непосредствено преди десанта (снимка: marinecorpstimes.com)

Таблети с марктата Samsung ще помагат на морските пехотинци на САЩ да координират действията си преди началото на наземни операции. Военните прибягват до най-съвременна цивилна техника, за да реагират мълниеносно на промени в ситуацията.

Въоръжени с таблети, морските пехотинци ще обменят информация по време на полет и ще получават информация по защитена Wi-Fi мрежа с точка на достъп, разположена на десантния самолет MV-22 Osprey, предаде BusinessInsider.com. Така военните ще виждат местността непосредствено преди десанта на вражеска територия.

Самите таблети не са специално модифицирани за военно приложение – това са напълно стандартни устройства, ползвани от цивилни потребители по целия свят. Военните могат да следят случващото се на бойното поле чрез снимки от самолет, да уточняват поставените задачи и да съгласуват тактически ходове.

Твърди се, че теблетите ще съкратят времето за изпълнение на операциите и освен това ще намалят загубите на личен състав. Поръчката на таблети Samsung е в рамките на програма, одобрена от Барак Обама, за модернизация и внедряване на нови технологии в армията на САЩ.

Коментари по темата: „Морската пехота на САЩ ще ползва таблети Samsung”

добавете коментар...

  1. Легоманов

    Относно заглушаването – глупости. Ще си ползват устройствата без проблем, ама без проблем. В базата се слага сателитна микроклетка, и Wi-Fi или GSM a идва от там 300-700 метра или от радиото в самолета, а от там то е пак спътниково, насочено, кодирано. Крайна микро клетка може да се инсталира навсякъде, дори в подводница. Крайното разпространение е стандартното, както написах, може да е Wi-Fi, или стандартен GSM, LTE. . Тук пише преди акция, преди десант, а не по време на десатнта. Никой няма да се приближи до базата, да влезне в подводницата, или да се качи на кораба за да смущава канали на микро клетката, работеща в диапазон от 50 до 700 метра. А устройствата на Samsung са IPX издръжливост, почти до стандартните военни изизсквания и са страшно удобни за тази цел. Моля, не пишете вече глупости за заглупаване.

  2. Anonymous

    Лошото е, че до тази новина само BusinessInsider са се докопали. Абсолютно всички останали само са я преписали и разпространили.

    Хем таблетите били off–the–shelf, хем с някакви си предписания от NSA, хем подобна информация не може да се намери официално публикувана от примерно Пентагона, или да кажем самите US Marine Corps.

    Самата идея, че щели да ползват защитен Wi-Fi (може и 3/4G, все тая), е повече от безумна. 2.4GHz и 5GHz – точно дефиниран спектър, следователно тривиален за заглушаване.

    Основни изисквания за електроника с военна употреба са изключителна издръжливост, работа при екстремни температури, влага, прах, кал и какво ли още не.

    За да се намали шансът за заглушаване, допълнително се ползват специални кодове, модулации и прочее, които намаляват обема предадена информация, но многократно увеличават устойчивостта срещу заглушаване. Подобни технологии са абсолютно излишни в потребителската електроника.

    Тотален абсурд е да се твърди, че потребителска електроника може да влезе официално във военна употреба.

    От край време BusinessInsider пишат статии да хвалят Samsung, та не ме изненадва да публикуват подобен идиотизъм срещу съответния хонорар.

  3. до правец

    Хехе, САЩ са избрали Самсунг пред Ябълката. Очевидно има защо.

Коментар