Последни обновления в сигурността на XP

Антивирусните компании ще продължат да поддържат Windows XP, но Microsoft не дава гаранции за безопасна работа след 8 април

Антивирусните компании ще продължат да поддържат Windows XP, но Microsoft не дава гаранции за безопасна работа след 8 април

Във вторник, 8 април, Microsoft ще пусне последните обновления на сигурността на операционната система Windows XP. След тази дата компанията ще прекрати поддръжката на 13-годишната платформа, което означава, че потребителите няма да получават кръпки за новооткритите уязвимости и ще трябва да разчитат единствено на антивирусни продукти.

Подробности за предстоящото последно обновление са публикувани на сайта на Microsoft. Очакват се 4 бюлетина за сигурността, от които 2 с критичен рейтинг и 2 със статут важни. Първите ще затворят критични уязвимости в Windows и Office. Ще бъдат обновени също всички версии на браузъра Internet Explorer, с изключение на 10-тата.

Възползвайки се от откритите уязвимости, хакери могат да изпълнят отдалечено произволен код в Windows системи. Особено опасна е една уязвимост в програмата Word, която се проявява при обработка на документи с разширение RTF.

Microsoft пусна решение Fix It, което позволява на потребителите да настроят системата така, че да предотвратят експлоатиране на уязвимостта в Word. Компанията съобщи, че вече са извършени ограничени атаки през тази уязвимост и се очаква компанията да пусне кръпка и за нея.

Предвид изтичащата поддръжка на Windows XP, Microsoft и редица анализатори приканват потребителите да обновят операционните си системи, за да не станат жертва на кибер престъпници. Повечето компании за сигурност ще продължат да актуализират антивирусния си софтуер с дефиниции за Windows XP в близките една-две години, но Microsoft не дава гаранции за безопасна работа след 8 април.

Коментари по темата: „Последни обновления в сигурността на XP”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    “FUD”, за да попълним и да бъде по-пълна картинката на Fear, uncertainty and doubt (FUD), можем да кажем че в интернет от доста време гъмжи от ченгета и агенти – от много явни до много скрити, също така и от необходимите техни информатори, както и от най-различни, и от най-различен калибър доносници (съгледвачи и подслушвачи), целево обслужващи съответни и най-разбични групи от хора.

  2. FUD

    … и Microsoft имат дългогодишен опит и практика в това (за справка – пак там: en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt#Microsoft, Microsoft FUD в google или например straight.com/blogra/579306/homeless-vancouver-are-xp-users-buying-microsofts-fud )

  3. FUD

    Всички публикации по темата от последната половин година имат едно много просто трибуквено обяснение: FUD=$$$ ( за справка en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt )

  4. FUD

    Всички тези обявления в последната половин година имат едно много просто трибуквено обяснение: FUD=$$$ “http://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt”

  5. Българин

    То не останаха бъгове в Уиндоус Екс Пи. За толкова години трябва да са ги оправили всички.

  6. Мдааа

    Аз съм писал и участвал във софтуерни проекти. Мога да ти кажа че макар всеки софтуер да има бъгове в началото то след около 4 – 5 години се изчистват 99% от тях ако не се добавят нови функционалности. Като се има предвид колко време мина от последния service pack за XP и колко ъпдейти излязоха от тогава вариантите са или нарочно да не се изчистват бъгове или изчистването на един да води до друг.
    Достатъчно ми е ясно колко сложен проект е една OS, но като се има предвид капацитета и специалистите на MS, на тази фаза би трябвало да се откриват съвсем малко критични уязвимости. За регулярни промени и доизпиване на неща – ОК , но за непрекъснатите критични проблеми няма рационално обяснение.

  7. Бай Иван

    Ти някога писал ли си софтуер, и ако да, писал ли си нещо по-сложно от “Hello World”? Ако беше лесно да се пише операционна система, всеки щеше да си напише една и да си я ползва на воля.

  8. Я помислете

    Моля, всички помислете трезвено – що за операционна система е това, която 13 години след създаването си все още има критични уязвимости. Това са повече от 156 пъти (повече от 156 месеца), в които са могли да оправят нещата. Но те просто така са направено постоянно да съдържат проблеми

Коментар