Антивирусите не могат да пазят вечно Windows XP

Microsoft Security Essentials ще продължи да пази потребителите на Windows XP след 8 април, но ефективността на подобни решения ще намалее, заради липсата на кръпки на сигурността

Microsoft Security Essentials ще продължи да пази потребителите на Windows XP след 8 април, но ефективността на подобни решения ще намалее, заради липсата на кръпки на откритите уязвимости

Днес изтича срокът за поддръжка на операционната система Windows XP от страна на Microsoft. Това означава, че в бъдеще компанията няма да пуска кръпки за откритите уязвимости и потребителите ще трябва да разчитат за сигурността само на антивирусните програми.

Но въпреки заявения ангажимент от повечето разработчици за поддръжка на актуални версии на техните антивируси за Windows XP, тези продукти не могат да пазят вечно потребителите на остарялата платформа. Новите експлойти на незатворени уязвимости ще бъдат много по-ефикасни отколкото в миналото, предупреди Лаборатория Касперски.

Базовият антивирус, работещ със сигнатури за известен малуер, е неефективен, твърди Лаборатория Касперски. Според експертите на компанията, ефективна защита могат да осигурят само проактивни технологии, които откриват непознати заплахи, в частност експлойти.

Новите и усъвършенствани програми за сигурност обаче, вкл. антивирусите за блокиране на достъпа на малуер до компютрите, ще използват и нови технологии, които не работят с Windows XP, заради нейната ограничена поддръжка на модерен хардуер и софтуер.

Така че, ъпгрейдът до нова операционна система е неизбежен, ако потребителите искат да бъдат защитени. Разбира се, възможна е специална поддръжка за Windows XP, но високата й цена я обезсмисля, уточнява компанията за сигурност.

Коментари по темата: „Антивирусите не могат да пазят вечно Windows XP”

добавете коментар...

  1. ikavalov

    от какво да я пазят?
    Един 20 годишен безработен младеж от Враца какво има да крие?
    Не ползва онлайн банкиране, няма важна информация на компютъра, няма какво да му се вземе, машината му има пазарна цена от 40 лв+ CRT монитора
    Може да преинсталира ОС при омазване и заразяване с вируси, които много творят.
    Ползва единствено за FB
    В училище от 5 години сме на ХР и никой не е умрял

  2. Anonymous

    “Пламен”, ти избираш от кое “стадо” да си, като не ти харесва това иди в някое друго стадо, но всяко стадо, освен черни овце, си има и овчари и кучета пазачи на стадото.

  3. Пламен

    Доколкото си спомням, Windows XP е писана преди повече от 15 години. Задавам си въпроса, колко грешки/дупки/бъгове и други скрити проблеми има в нея, че за 15+ години, въпреки нейната изключително висока популярност, все още не са открити и съдейки по последните 3 месеца – уверяват ни, че в нея има още много за откриване. Дали не ги знаем всички и след 08.04 да ги продаваме? Или просто ни агитират да си сменим техниката и ОС-а, защото трябва да сме стадо в нечия екосистема?

  4. Иванушка

    А нас кой ще ни пази от самите антивирусни компании?

    Ползването на антивирусен софтуер е доброволно инсталиране на троянски кон, който пази данните само за себе си – защитата се явява в това че личните данни се ползват само от антивирусния кон – тоест пази ни от другите коне.

Коментар