Хакерите пак пробиха iPhone

Известният хакер Джордж Хотц (geohot), който пръв отключи iPhone за използване в други мрежи освен в позволените от Apple, успя да отключи и последната версия на фирмения софтуер на смартфона.
Поради големите загуби от продажби на неофициални телефони, които не генерират доходи от абонамент за Apple, фирмата от Купертино взе насериозно "играта на котка и мишка" с хакерите. От декември 2007 защитата на телефоните за европейския пазар, както и на продаваните в САЩ версии беше съществено усилена.
Хакерите се справиха и с този проблем, но по хардуерен път, отваряйки устройството. Мнозинството от потребителите очакваха софтуерна възможност за отключване и в последните седмици няколко екипа от хакери активно работеха над такова решение, което се оказа костелив орех.
Най-скептичен беше именно Джордж Хотц, който изрази съмнения във възможността за софтуерна атака срещу подобрената защита на iPhone. Освен, че са закърпили познатите дупки в системния софтуер и в микропрограмата на радио чипа, инженерите на фирмата с ябълката са приложили по-силно криптиране и нов подход в идентификацията на СИМ-картата при зареждане на системата.
Тези подобрения оставят все по-малко надежди да се открият пробойни в системата, обяснява Хотц на блога си. 
Амбициозният хакер не се предава и след 21 часа непрекъсната работа намира пробойна в кода на Apple. Снощи той публикува изцяло софтуерен метод за отключване на телефона, който не е лесен за начинаещи, но вероятно бързо ще бъде подобрен.
Това означава, че още няколкостотин хилядиайфона ще бъдат включени в мрежите на неофициални оператори в близките дни и виртуалните "загуби" на Apple ще скочат с няколко милиона долара.

Коментар