Бум в продажбите на ноутбуци през март

Петте най-големи производители на ноутбуци бележат ръст от над 25% през март

Петте най-големи производители на ноутбуци в света бележат общ ръст от над 25% през март

Водещите производители на ноутбуци бележат внушителен ръст в продажбите през март. По данни на тайванския източник Digitimes Research, петте най-големи световни марки и трите водещи производители по поръчка (ODM) са постигнали общо над 25% увеличение на доставките спрямо февруари.

Фактори за този невиждан в последните години ръст са увеличените поръчки на нови продукти, коригирането на складовите запаси и несъмнено – изтичането на срока за поддръжка на операционната система Windows XP, която доскоро се ползваше на над 30% от десктопите в света.

Toshiba, HP, Lenovo и Acer постигат ръст от над 30% в доставките на ноутбуци през март. Японската компания дори е увеличила продажбите си с над 40% за един месец, благодарение на пускането на нови продукти и допълнителните поръчки след излизане от пазара на конкурента Sony.

HP е доставила над 3 милиона ноутбука през март, докато продажбите на Dell за последните три месеца са по-слаби отколкото през същия период на миналата година. Lenovo е продала с около 300-500 хиляди лаптопа по-малко от HP в периода февруари-март.

Тайванският ODM производител Wistron бележи почти 40% ръст в доставките през март, а конкурентите Quanta Computer и Compal Electronics са увеличили доставките с над 25% на месец.

Корейският гигант Samsung планира да достави 6,3 млн. ноутбука през 2014 г., три милиона от които ще бъдат хромбуци (chromebook). Ако изпълни плана си, компанията ще постигне годишен ръст от 70% в продажбите на хромбуци.

Коментар