ЕК предлага платформа срещу недекларирания труд

4% от анкетираните европейци признават, че са извършвали недеклариран труд

4% от анкетираните европейци признават, че са извършвали недеклариран труд

Европейската комисия предлага нова платформа за по-ефективно предотвратяване и възпиране на недекларирания труд.

Платформата ще обедини различни национални правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу недекларирания труд – явление, което нанася сериозни вреди върху условията на работа, лоялната конкуренция и държавния бюджет, съобщи Комисията.

„Недекларираният труд лишава работниците от социална закрила, излага на риск тяхното здраве и безопасност и влошава условията на работа. Той също така подкопава лоялната конкуренция между предприятията и застрашава устойчивостта на държавните финанси и системите за социална сигурност. В крайна сметка всички губят”, заяви Ласло Андор — комисар на ЕС, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване.

Новата платформа ще обедини всички правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу недекларирания труд, като например инспекторатите по труда и социалната сигурност, органите за данъчно облагане и миграционните власти, както и други заинтересовани страни – примерно представители на работодателите и служителите на равнище ЕС.

Предвиждат се мерки във връзка с трансграничните аспекти на явлението чрез подобряване на обмена на данни между националните администрации. Предложението за създаване на платформата ще бъде изпратено на Европейския парламент и на Съвета за приемане от тях.

Недекларираният труд се определя като всяка дейност, осъществявана срещу заплащане, която е законна по своето естество, но не е обявена пред държавните органи; в това определение са отчетени различията в нормативните уредби на държавите членки.

Според проучване на Евробарометър, проведено през 2013 г., всеки девети европеец (т.е. 11% от всички) признава, че през предходната година е закупил стоки или услуги, в които е вложен недеклариран труд, а 4% от анкетираните признават, че са извършвали недеклариран труд.

Коментар