Гласове към Microsoft: Отворете кода на Windows XP

Един от най-лесните начини за запазване на сигурна Windows XP е отварянето на нейния сорс код към т.нар. трети страни

Един от най-лесните начини за запазване на сигурна Windows XP е отварянето на нейния сорс код към т.нар. трети страни

Windows XP е гореща тема в последните месеци. Огромен брой компютри по света все още работят под управление на 13-годишната операционна система, въпреки че поддръжката й от страна на Microsoft изтича тази седмица и потребителите ще бъдат изложени на риск от вируси и хакерски атаки.

Решение на проблема със сигурността предлага Андрю Тът от Yale University Information Society Project. В статия, публикувана от Michigan Law Review, той призовава Microsoft да отвори кода на Windows XP, като така ще позволи на външни разработчици да подобрят операционната система и да защитят потребителите.

Въпреки че Windows XP се разглежда като интелектуална собственост, законите не задължават Microsoft да помага на други компании в създаването на вторичен пазар за Windows XP поддръжка. Това означава, че софтуерният гигант може напълно да загърби платформата и да остави потребителите уязвими.

Авторът на идеята за отворена XP отбелязва, че според някои нови правила, Microsoft трябва да държи защитени потребителите на Windows XP и след края на поддръжката. Има се предвид, че компанията трябва да сътрудничи с партньори, които пускат кръпки за XP машините, макар и самата Microsoft повече да не работи по операционната система.

„Това е ужасна главоблъсканица, която плаче за законодателно решение. Не се заблуждавайте: решението на Microsoft да прекрати поддръжката на Windows XP може да е едно от най-закономерните решения, взети от голяма институция тази година. Обществото скоро ще трябва да преосмисли много от старите понятия като собственост, конкуренция и иновации в един свят, където мрежовите компютри съхраняват най-важната и интимна лична информация на физически лица”, пише Андрю Тът.

Един от най-лесните начини за запазване на сигурна Windows XP е отварянето на нейния сорс код към т.нар. трети страни, смята експертът. Това ще позволи на други разработчици да създават кръпки за сигурността, от които потребителите на XP ще се нуждаят в по-нататъшната си работа с остарялата операционна система.

Друг е въпросът, че Microsoft не е заинтересована от подобно решение. Като всяка компания на пазара, тя се стреми да печели, а отварянето на кода на Windows XP за външни разработчици ще се отрази негативно на продажбите на новите версии на Windows, тъй като много потребители ще предпочетат да останат на XP.

Коментари по темата: „Гласове към Microsoft: Отворете кода на Windows XP”

добавете коментар...

  1. Mozo

    Хаха, това, ако го направят, ще има поддръжка за DX 11, ще има всичко. Ще си останем доживот на ХР, ама е твърде хубаво, за да стане 😀

  2. :o)

    както се казва, по-скоро Северна Корея ще стане демокрация…

  3. Емко

    Вмсто да си отварят кода, да направят Windows безплатен.

  4. Мдааа

    Е те ако отворят кода на XP то и се поддържа както трябва, кой луд ще купува новите боклуци като 8 цата например?!? 🙂

  5. ?

    Да бе, да, ще го отворят. И после такъв срам да берат… 🙂

Коментар